Krizma u župi Prozor

Krizma u župi Prozor

Danas, na Šestu Vazmenu nedjelju, u nazočnosti kumova, kuma, roditelja, rodbine, prijatelja te okupljenih vjernika u župi Presvetog Srca Isusova Prozor, nadbiskup metropolit Vrhbosanski, uzoriti kardinal Vinko Puljić, podijelio je sakrament svete Potvrde kandidatima/cama, kojih je ove godine bilo 72 (37 dječaka i 35 djevojčica).

Nakon svečanog dočeka nadbiskupa Vinka i uspješno položenoga ispita u prepunoj župnoj crkvi, svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje uz koncelebarciju šest svećenika, predvodio je i pod njim propovijedao nadbiskup Vinko.

Riječi dobrodošlice, pozdrava, zahvale te uputa izrekao je izrekao je mjesni župnik, vlč. Stipo Knežević. U ime pripravnika za sv. Potvrdu, nadbiskupa Vinka pozdravile su tri djevojčice: Ana Ivančević, Katarina Pavlović i Brigita Babić te mu uručile buket cijeća.

Tijekom Službe riječi, prigodna čitanja pročitali su roditelji dvoje krizmanika. Prvo čitanje iz Dijela apostolskih pročitao je Ivan Babić, a drugo čitanje iz Prve Ivanove poslanice pročitala je Danijela Fofić. Prigodni Psalam odpjevali su članovi župnog mješovitog zbora. Tekst iz Ivanova evanđelja navijestio je domaći sin vlč. Ivan Bošnjak.

Nakon navještaja evanđelja, župnik je predstavio nazočne pripravnike i pripravnice za sakrament sv. Potvrde, a nakon toga uslijedila je propovijed.

Obraćajući se pripravnicima za sv. Potvrdu, roditeljima i kumovima, nadbiskup Vinko izrekao je promišljanja vezana za odgoj, spoznaju, svjedočenje, svetost, istinu, odgovornost, primjer ... U završnom dijelu nadahnute propovijedi izrekao je riječi zaziva kako bi sve nazočne Duh Sveti i prosvjetlio i ojačao, potvrdio i utvrdio u krsnoj milosti i tako postali hrabri i radosni vjernici koji se ne boje života. 

U nastavku slavlja sv. Mise, Uzoriti je kardinal, podijelio sakrament svete Potvrde, dječacima i djevojčicama od kojih je lijepi broj bio odjeven u hrvatske tradicionalne nošnje ramskoga kraja, pripravnici su praćeni svojim kumovima i kumama pristupali nadbiskupu koji ih je krizmavao stojeći ispred oltara.

Tekst sveopće Molitve vjernika pročitali su slijedeći krizmanici/ce: Daniel Škarica, Marko Dedić, Ana Jukić, Marija Jukić, Tina Ćurić, Martina Škarica i Marija Miličić.

U prinosu darova sudjelovali su isto tako krizmanici, pa je tako Kruh prinio Matej Lončar, Vino i vodu – Marko Malekinušić, Bibliju – Ante Penava, Križ - Josip Raič, a monografiju župe Prozor, prinio je Mateo Šimunović. Tekst prinosa darova pročitao je bogoslov Josip Dedić.

Euharistijsko slavlje i podjelu sakramenta sv. Potvrde, svojim pjevanjem i sviranjem uzveličali su članovi mješovitog župnog zbora pod ravnanjem s. Olge Kikić, SMI.

U euharistijskom slavlju pored nadbiskupa Vinka, koncelebrirali su još i: vlč. Stipo knežević, vlč. Stjepan Didak, mons. Tomo Knežević, vlč. Bojan Ivešić, vlč. Ivan Bošnjak i p. Mato Antunović.

Euharistijsko slavlje završeno je župnim obavijestima, čestitkama nadbiskupa i župnika, blagoslovom, čestitkama i otpustom naroda, a poslije toga i zajedničkim fotografiranjem.

Tekst: Marinko Rumbočić

Fotografije: Foto "SB"

na vrh članka