Prirodni fenomeni: Rumbočko jezero

Prirodni fenomeni: Rumbočko jezero

Osim po ljepoti krajolika kroz sva godišnja doba, planina Raduša u sebi “krije” i puno zanimljivosti i prirodnih fenomena među koje možemo ubrojiti Veliko, Raduško ili Rumbočko jezero. Ovo jezero je ledenjačko, nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini ovoga dijela Europe i smješteno je nekih dvjestotinjak metara jugoistočno ispod Idovca.

Iako se nalazi na velikoj nadmorskoj visini, još nikada nije zabilježeno da je presušilo. Unatoč nadmorskoj visini i ekstremnim uvjetima u njemu postoji biljni i životinjski svijet. Živi organizmi su se prilagodili i podnose ekstremno niske temperatue u zimskom periodu, kada se voda pretvara u led debljine preko 70 cm.

Ne tako davno, do prije nekih tridesetak godina, ovo jezero značilo je život za ljude koji su gravitirali ovom dijelu Raduše. Možda još više, značilo je život za brojna stada koja su pasla po ovome prostoru. No, dolaskom ratnog vihora, i to se promijenilo. Pastire i stada zamijenili su vojnici i ratni strojevi. Nažalost, rat, iako ne izravno, ostavio je posljedice i na ovaj prirodni biser.

Iako je bilo ratno vrijeme, moglo se paziti da se ne ugrozi biljni i životinjski svijet, ali i sami opstanak jezera. Naime, za potrebe izgradnje zemunica za smještaj vojnika i opreme, teškim strojevima skinut je humusni dio na sjeverozapadnoj strani jezera i, malo-pomalo, djelovanjem kiše, snijega, vjetra…, zemlja i pijesak završavali su u jezeru, tako da je sada razina vode estremno smanjena. U prošlosti, ovo jezero bilo je jedino mjesto gdje se stoka mogla napojiti. Dolazak brojnih grla krupne i sitne stoke, koja je gazila okolni dio jezera, spriječavalo je rast korova i niskog raslinja, koje  sada na pojednim dijelovima jezera, doseže visinu i preko dva metra.

Krajnje je vrijeme  da se konačno nešto na stručan način uradi na zaštiti ovoga fenomena, razloga za to je i više nego dovoljno!

na vrh članka