Doljani: Život pod Ilijinom grudom

Obilazeći ovo područje, slavni arheolog Ćiro Truhelka radosno je uskliknuo: „Lijepa li je naša zemlja, nadaleko joj nema ravne.” Naši dojmovi podudaraju se i s oduševljenjem fra Šime Šimića: „Ne znam jeste li kada bili na Risovcu, poljani ukliještenoj između Vrana i Čvrsnice i obrubljenom Blidinjskim jezerom? Ako niste, požurite da je vidite dok vas smrt nije pretekla!”

  • Napisao/la

Foto: Stazom Dive Grabovčeve - od Maglica do Kedžare

Jutro nije obećavalo nimalo povoljno vrijeme, čak naprotiv! Kiša koju su meteorolozi najavljivali već nekoliko dana, kao da je „visjela“ u zraku i kao da je nagovještavala da od planiranog uspona na Kedžaru neće biti ništa. Ipak, vrijeme se malo „popravilo“ dovoljno da se prema procjeni krene prema planiranom cilju – Kedžari i grobu Dive Grabovčeve.

Dolaskom do planinarske kuće u Jozićima, i nakon pripreme opreme, pješačenje je moglo započeti. Lagani vjetar i tek poneka zraka sunca koja je izbijala između tamnih oblaka, bili su idealna kombinacija za ugodno pješačenje. Dobra ekipa i volja za izlaskom u planinu učinili su da je vrijeme jednostavno proletjelo tako da je brzina dolaska do Propale bila neka vrsta iznenađenja za sve.

Kao što je nekako uobičajeno, nakon dolaska uslijedila je promjena odjeće, razgledavanje Propale i fotografiranje iz svih dostupnih pozicija. Nakon odmora kod Propale, krenulo se dalje, prema grobu Dive Grabovčeve,

Izlaskom iz šume odmah se mogu vidjeti posljedice koje je vatra ostavila za sobom. Ukratko: potpuna katastrofa. Nisko raslinje koje je većim dijelom prekrivalo ovaj teren više ne postoji, a i veće drveće (smrče i borovi) su izgorjeli. Dojam potpune katastrofe donekle ublažava mlada trava koja u ovome periodu buja.

Prelaskom opožarenog dijela i izlaskom na put Blidinje – Rama dolazi se na zadnji i najlakši dio staze. Kao što je i uobičajeno, nikada ne možete doći na grob Dive Grabovčeve, a da ne zateknete barem nekoga, tako je bilo i ovaj put. Nakon fotografiranja i odmora, uslijedio je povratak malo izmijenjenom rutom, a cilj je bio prikupiti informacije o dijelu prostora koji se nalazi između Staze Dive Grabovčeve i staze Maglice – Pasija Stina. Taj dio, trenutačno nije markiran, ali njegovo markiranje planirano je za slijedeći period. Završetkom markiranja na ovome dijelu, svi koji žele doći na Kedžaru ili na Pasiju Stinu, a ne poznaju teren, to će uskoro moći učiniti bez straha da će zalutati, bilo da krenu s Maglica, Kedžare ili možda s „Ceste spasa“.

Povratak je protekao u ugodonoj atmosferi koju kao da je podržalo i sunce koje je izbijalo između tamnih oblaka.

 

  • Napisao/la

Foto: HPD “Rama" - Markiranje staze od Maglica do Pasije stine

Za ljubitelja prirode i ramskoga kraja veliki je izazov upoznati ga uzduž i poprijeko. Budući da je to veliki prostor, treba odvojiti puno vremena, ali za prave zaljubljenike, ipak, to nije baš tako teško. Dulji niz godina, prije službenog osnivanja Hrvatskog planinarskog društva „Rama“, nekolicina mladih ljudi, hodajući, posjetila je, i barem donekle upoznala veći dio Rame.

  • Napisao/la

Foto: Proljeće na Makljenu

Iako "stidljivo“, proljeće i toplije vrijeme, konačno nam "kucaju“ na vrata. Za sve one koji su navikli biti u pokretu i na otvorenome, period koji se već odavno priželjkuje. Uhvatiti malo slobodnog vremena i odvojiti ga za sebe i prirodu, i barem na nekoliko sati odmaknuti se od svakodnevnih obveza, događanja u zadnje vrijeme, priča..., i svega onoga što trenutačne prilike i suvremeni život sa sobom nose.

  • Napisao/la

Foto: HPD “Rama" ugostilo mostarske planinare

Brojni stručnjaci preporučuju izlazak na otvoreno, prirodu, i ako imate imalo sklonosti prema njemu, planinarenje posebno. Uz zdravstvene prednosti koje sa sobom donosi planinarenje, postoji i još cijeli niz pozitivnih čimbenika. Osim upoznavanja prirode i njenih zakona, oni koji planinare, upoznaju prirodu i planine, ali i ljude koje susreću na svim svojim rutama.

  • Napisao/la

Foto: Starim koritom rijeke Rame

Još dok smo bili djeca, uvijek nas je privlačio šum vode u daljini. Vođeni željom za nekom vrstom istraživanja i upoznavanja onoga što je nakon izgradnje brane ostalo od rijeke Rame, često, kada roditelji nisu bili kod kuće, jednostavno bismo se iskrali i spustili do rijeke. Ljeti, zbog opasnosti od zmija, otići u Postinje bio je "teški grijeh“.

  • Napisao/la
Pretplati se na ovaj RSS feed