Prirodni fenomeni: Matića pećina

  • Napisao/la  RP
Prirodni fenomeni: Matića pećina

U davnoj geološkoj prošlosti na području Rame, formirali su se brojni prirodni fenomeni koji nikada nisu istraženi sa stručne strane, ali ih je domaće stanovništvo vrlo dobro poznavalo i koristilo za svoje potrebe. Među neistražene fenomene svakako možemo uvrstiti i Matića pećinu koja se nalazi u Postinju  na lijevoj obali rijeke Rame na pola puta između Mluše i Luga.

Danas se do nje može doći vrlo strmom stazom koja se s Mluše okomito spušta do starog korita rijeke, odakle se nastavlja nizvodno oko 1,5 km, gdje se staza odvaja od rijeke i uzbrdicom vodi nekih dvjestotinjak metara i dolazi na zaravan pred samu pećinu.

Slikovni prikaz staze od Mluša do pećine

Pećina je građena od sedre i vjerojatno je kopanjem njena unutrašnjost nekada proširivana da bi se dobilo na prostoru. Ostaci drvenih greda upućuju na to da je ulaz bio zatvoren vratima.

U unutrašnjosti je i danas vidljivo i dobro očuvano ognjište isklesano u lijevom boku pećine. Iz ognjišta prema vani vodi pukotina u stijeni koja je služila kao odvod za dim.

Pored same pećine, nalazi se manji objekt,  koja je služio kao spremište za drva kako bi im se sačuvala suhoća u vlažnom periodu.Stotinjak metara iza pećine, vidljivi su ostaci građevine, koja je prema pričama starijih služila kao staja.

Stariji mještani sjećaju se dviju obitelji „Matić“ (po kojoj je pećina dobila ime) i obitelji „Ćorić“ koje su dugo godina koristile ovaj objekt tijekom većeg dijela godine. Na obližnjem lokalitetu „Malom podu“ i danas su vidljivi tragovi obrade zemlje, pogotovo sadnje krumpira…

U nekoj drugoj sredini ovaj fenomen i lokalitet bili bi pretvoreni u turističku atrakciju, ovako moramo čekati neka druga vremena i sve prepustiti pojedincima da barem pokušaju sve koliko toliko zaštititi i na ovaj način prezentirati javnosti.

Grafikon koji prikazuje nadmorsku visinu i duljinu prijeđenog puta

 

na vrh članka