Snimanje dokumentarca o hodočašću Ramljaka Gospi Sinjskoj

  • Napisao/la  RP
Snimanje dokumentarca o hodočašću Ramljaka Gospi Sinjskoj

Selidba u Cetinsku krajinu i prenošenje slike Majke od milosti – Gospe Ramske, još uvijek ljude potiče na istraživanje događanja iz toga perioda ramske povijesti.

Osobni zavjet i hodčašće, kod katolika se prakticira još od davnina, pa tako i kod vjernika u Rami. Uz hodočašće na grob Dive Grabovčeve na Kedžari, u Rami je najpoznatije hodočašće Gospi Sinjskoj, na koje se svake godine uputi veći broj vjernika iz svih ramskih župa, a nekoliko posljednjih godina, njima se pridružuje skupina hodočasnika iz Zagreba, koji vuku korijene iz Rame ili na neki način imaju veze s Ramom.

S ciljem istraživanja i snimanja dokumentarca o hodočašću Ramljaka Gospi Sinjskoj, ovih dana u Rami je boravila ekipa Dokumentarnog programa HTV-a, koja je za početak željela prikupiti osnovne informacije, osigurati suradnike koji će pomoći pri snimanju, sugovornike, kao i vodiče, jer će naglasak pri snimanju dokumentarca biti na terenu. Ekipa koja će raditi na dokumentarcu, pratit će hodočasnike koji se okupljaju u župnoj crkvi u Rumbocima i nakon svete mise kreću put Sinja.

Prema planu, snimanje dokumentarca započet će nekoliko dana prije polaska u Sinj, a nastavit će se tijekom hoda od Rumboka pa do Sinja.

na vrh članka