Foto: Na Ravašnici

Foto: Na Ravašnici

Ljudska civilizacija uvijek je nastojala i nastoji sve podrediti svojim potrebama i željama, u većini slučajeva ne gledajući na posljedice svojih nastojanja, koja su često katastrofična. Najbolji primjer za to je priroda i općenito ljudski odnos prema njoj. Gledajući na lokalnoj razini, gotovo da nema mjesta koje ljudi nisu na neki način zagadili ili uništili.

Zvuči paradoksalno, ali jedini sačuvani prostori sada su oni za koje se sumnja da se na njima nalaze mine. Jedan od takvih prostora je i dio planine Ravašnice, na čije obronke samo rijetki dolaze.

Nad Ravanjskim poljem, zapadno od Gornjoramske kotline, nadvila se planina Ravašnica, s najvišim vrhom Straža, nadmorske visine 1.528 metara. Iako je ucrtana na svim planinarskim kartama, ipak, samo rijetki se usuđuju doći na Ravašnicu jer su po njoj u proteklom ratu posijane brojne mine. Područje je to u kojem su bila intenzivna ratna djelovanja te su i danas po Ravašnici uz oznake kraj minski sumnjivih terena vidljive i zemunice, rovovi, ali i spomen obilježja poginulim vojnicima.

Bez obzira na realnu opasnost od mina, Ravašnica, kao i sve druge planine ima ono “nešto” što druge nemaju. Ljepota kojoj ćete se ponovno vraćati...

na vrh članka
×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time