Na današnji dan 1992. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1992. godine

U Prozoru na igralištu kod srednje škole pripadnici tzv. ABiH dali su prisegu, pa je cijeli dan odjekivala pucnjava iz pješačkog naoružanja.

Navečer srpsko topništvo opet djeluje.  Ovog puta palo je 12 granata na Prozor. Četiri kuće su pogođene. Nekoliko automobila oštećeno je gelerima. Teško je ranjen Marko Zadro iz Dobroše, koji je operiran i poslan u Split, a od krhotina granate poginuo je Marko Peran iz Gmića. Pokojni Marko bio je drag i dobro odgojen mladić. Imao je kupljenu kartu za put u Zagreb. Sjedio je s prijateljima i na njihov nagovor vratio je kartu jer je trebalo braniti rodno ognjište i grudu, a samo koji sat kasnije Marka nije bilo među živima.


Marko Peran rođen je.1971. godine, u Gmićima. Čin: Narednik. Pripadnik HVO-a od 15.03.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 23.09.1992. godine u Prozoru, općina Prozor-Rama, od krhotina  topovske  granate, u granatiranju od strane srpskih snaga. Bio je pripadnik satnije Gmići, brigade “Rama“.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka