Gradnja pogona za proizvodnju pelleta

  • Napisao/la  RP
Gradnja pogona za proizvodnju pelleta

Za normalno funkcioniranje, svako kućanstvo, uz sve ostalo, mora osigurati i energent kojim će zagrijavati prostorije. Iako se često spominje korištenje energije iz obnovljivih izvora i korištenje ekološki prihvatljivih energenata, kod nas manje-više to je još uvijek daleko. Većina kućanstava u sezoni grijanja kao glavni energent koristi drvo.

Iako se u zemljama zapadne Europe proizvodi i koristi od sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kod nas je korištenje pelleta postalo aktualno zadnjih nekoliko godina.

S obzirom da je na tržištu vlada zakon ponude i potražnje, i prije početka sezone grijanja, cijene pelleta su prilično visoke i nerijetko prelaze i 450 maraka po toni, a tjekom sezone i do 650.

Iako imamo odlične uvjete za osiguravanje sirovine za proizvodnju, svi oni koju Rami koriste pellet kao energent, moraju ga negdje drugdje kupovati.

Prošloga tjedna, s ciljem upoznavanja s uvjetima za izgradnju pogona za proizvodnju pelleta, u Rami je boravio predstavnik tvrtke koja u susjednoj Hrvatskoj ima više pogona za proizvodnju i čija godišnja proizvodnja prelazi više tisuća tona.

Zadovoljan s onim zbog čega je boravio u Rami i razgovorima s potencijalnim dobavljačima sirovine, naručena je izrada projekta za izgradnju pogona, koji će biti smješten u istočnom dijelu općine i koji već ima osiguranu putnu infrastrukturu, kao i priključak na visokonaponsku elektro-mrežu.

Nakon dobivanja svih potrebnih dozvola, uslijedit će gradnja objekta i montaža potrebne opreme.

na vrh članka