Mala oaza u Dobroši nastala zahvaljujući Dobrošanima i koroni

Mala oaza u Dobroši nastala zahvaljujući Dobrošanima i koroni

Izvor vode oduvijek je bio mjesto susreta, druženja. Jedan takav izvor ponovno je privukao mještane Dobroše,  a vrijeme korona virusa je pokazalo da je bilo i dobrih stvari u pandemijskom vremenu. Izvor je ponovno pokazao život i okupio ljude koji su potekli upravo iz ovog dobroškog kraja.

Tako je još jedna lijepa akcija na području Rame privedena kraju nakon nepunih mjesec dana rada. Završeno je uređenje odmarališta u Dobroši uz izvor vode Zelenjak koji sad djeluje kao prava oaza za dušu i tijelo.

Uz mjere opreza i distanciranja skupina Dobrošana, s ciljem očuvanja izvora i zajedništva, krenula je s uređivanjem izvora i to isključivo osobnim sredstvima.

Uređivanje je zahtijevalo sakupljanje smeća, sječu korova, čišćenje izvora, čišćenje lokve, izgradnju ograde, nadstrešnice, stola i klupa kako bi se nesmetano moglo uživati u nesvakidašnjoj ljepoti „Zelenjaka“.

Ovaj izvor je bio glavni izvor prije dolaska vode u selo. Na njemu se prale aljine u čabru o čemu svjedoče stariji mještani, kao  i ostatci luga koji je služio kao sredstvo za pranje. Jačina izvora je uvijek ista i ovaj izvor  nikada nije presušio.

O kvaliteti vode svjedoči i legenda koja kaže  da je i kraljica Katarina za vrijeme boravka u Prozoru, kad se razboljela, zatražila  vodu iz vrela Zelenjak.

Svega pedesetak metara ispod izvora nekada je prolazio put kojim su hodili brojni putnici, vojske, razni trgovci. Upravo uz taj put nalazi se jedan grob, a prema predaji riječ je o biskupovom grobu ili nekom vjerskom velikodostojniku.

Još jedna legenda kazuje da je tim putem prolazio i Stojan Janković koji je u blizini izvora oborio turski čardak, te se mjesto i sada zove Čardak. Upravo na „Zelenjaku“ osvježenje su tražili svi ti putnici. Kada bi ovaj izvor mogao govoriti, sigurno bi nam ispričao što je sve gledao i što se sve zbivalo u njegovoj blizini.

Dobrošani su nam pokazali kako se trebamo odnositi prema prirodi i sredini u kojoj živimo.

Vrijeme korona virusa je pokazalo i to da nekada ne možemo do svog izvora iz kojeg smo potekli. Neka ovaj primjer čuvanja od zaborava i uređivanja izvora bude poticaj svima da ne zaboravimo odakle smo potekli.  Grupi entuzijasta čestitamo na radu i ideji!

Božana Nikolić

na vrh članka