Na današnji dan 1993. godine - napad na Prozor i Crni Vrh

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1993. godine - napad na Prozor i Crni Vrh

U 3.30 sati pripadnici tzv. A BiH, pokrenuli su opći napad na položaje HVO-a od Jurića pa sve do Pidriša. Uspjeli su privremeno zauzeti položaje Crni vrh i Zgon, ali su pripadnici brigade "Rama“ u žestokom protuudaru do pred sumrak uspjeli vratiti izgubljene položaje.

U borbi je poginuo Slavko Jurić, a više branitelja je ranjeno: Ante Nikolić, Tomislav Ivić, Ivan Fofić, Krasnodar Marić, Ivo Dolić, dok se Dragan Bilić smatra nestalim (zarobili su ga i kasnije ubili pripadnici tzv. A BiH; njegovi posmrtni ostaci razmijenjeni su  27. srpnja 1994. godine).


Slavko Jurić rođen je 14.09.1960. godine u Goranima. Čin: Časnički namjesnik. Pripadnik HVO-a od 06.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 31.07.1993. godine na položaju Zgon-Crni vrh u napadu na položaje od strane tzv. A BiH. Bio je pripadnik 2. bojne brigade "Rama“.

Dragan Bilić rođen je 20.02.1970. godine na Ometalima. Čin: Satnik. Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Zarobljen 31.07.1993. godine na Crnom Vrhu u napadu tzv. A BiH na položaje. Ubijen u zarobljeništvu. Njegovi posmrtni ostaci razmijenjeni su 27.07.1994. godine. Bio je pripadnik diverzantskog voda “Jastrebovi“ brigade “Rama“.


Uz napad na crte obrane brigade “Rama”, topnički su napadnuti Prozor, Ljubunci, Krančići i Uzdol. Haubicom 105 mm gađano je zapovjedništvo brigade. Uz nanesenu materijalnu štetu, poginuo je Ante Ćališ, pripadnik brigadne vojne policije, dok su dvojica pripadnika ranjeni: Petar Baketarić i Dane Kelava.

Ante Ćališ rođen je 21.09.1970. godine u Gostovu. Čin: Narednik. Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 31.07.1993. godine u Prozoru-Unis od krhotina topovske granate u granatiranju grada od strane tzv. A BiH. Bio je pripadnik brigadne vojne policije brigade “Rama“.


Crte obrane ostale su nepromijenjene. Na bojišnici oko Uskoplja MOS je ovladao strateški važnim položajem Brenovac te stekao mogućnost nadzora na širem području, jednim dijelom i grada Uskoplja, gdje se pucalo cijelu noć.

Na položajima prema srpskim snagama u srpnju nije bilo provokacija niti bilo kakvog borbenog djelovanja. Primirje se u potpunosti poštuje. Crte obrane HVO-a prema muslimanskim snagama bile su izložene stalnim provokacijama, diverzijama i napadima. Muslimani se koriste svim sredstvima, od provokacija do masakra u Doljanima, koji je napokon otvorio oči svijetu. No, unatoč tome, crte obrane HVO-a prema muslimanskim snagama ostale su čvrste i nepromijenjene.

Branitelji iz brigade "Rama“ poručuju svima:

"Ovo je stoljećima bila i vječno će ostati hrvatska zemlja!”

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka