Foto: Starim tokom rijeke Rame - Priklaci i Postinje

Foto: Starim tokom rijeke Rame - Priklaci i Postinje

Izgradnja brane na rijeci Rami, zauvijek je promijenila izgled Gornje Rame, i utjecala na brojne ljude i živote. Nepovratno je utjecala na biljni i životinjski svijet. Puno promjena kroz kratak vremenski period i te promjene i danas su vidljive. Ono što je ostalo od nekadašnjeg toka rijeke Rame moglo bi se svesti na izraz "ostaci ostataka“.

Bez obzira na sve, ti ostaci još uvijek su zadržali barem djelić ljepote koju je rijeka Rama imala u dijelu nizvodno od brane, za lokalno stanovništvo, dio poznatiji kao Priklaci i Postinje.

Ovaj dio toka rijeke Rame i prostora oko njega, do izgradnje Brane, imao je veliki značaj za stanovnike Mluše, posebno za nekoliko obitelji Beljo koje su imale svoje mlinove i stupe i koji su bili poznati i izvan Rame.

Također, to je prostor koji je u to vrijeme služio za ispašu stoke. Stariji još i danas znaju pričati kako se nekada živjelo, kako se i što radilo.

Stoljeća tijekom kojih je rijeka Rama tekla, ostavila su duboki trag na obalama, posebno na mjestima gdje se nataložila serda koja je stvorila čudesne oblike, koje ljudska ruka nikad ne bi mogla stvoriti.

Ovo je idealan prostor za one koji su skloni avanturističkom načinu života. Iako se na prvi pogled čini prilično pitom, ovaj dio starog toga rijeke Rame, prilično je brz, a na nekim mjestima i opasan.

Bez obzira što su sad na ovome prostoru ostaci ostataka, još uvijek se ima što vidjeti i diviti se suradnji vode i prirode. Ovo je i prostor kojega bi svakako trebalo uvrstiti u mjesta s posebnom zaštitom prirodnih znamenitosti.

Vrijedi doći barem na jedan dan, vidjeti i odmoriti se...

na vrh članka