Upoznajmo ramske planine - Crni vrh

Upoznajmo ramske planine - Crni vrh

Sjeverno od Prozora nalazi se planina Crni Vrh. Njegov najviši vrh, Dila, s visinom od 1134 m., administrativna je granica između ramske i uskopaljske općine, odnosno između Hercegovačko neretvanske i Srednjobosanske županije.

Crni vrh je i razdjelnica između jadranskog i crnomorskog sliva. Zapadno od Dila seže pogled prema uskopaljskoj dolini i Bugojnu, na sjevernoj strani uzdiže se Vranica

Gledajući prema istoku, na Crni vrh i Dila nadovezuju se Zgon, Bukva, Kik... Zbog konfiguracije terena i brojnih izvora vode, ovo je jedna od „najpitomijih“ ramskih planina. Donedavno, ovaj prostor je korišten za uzgoj stoke i brojnih poljoprivrednih kultura. Do Crnog Vrha može se doći stazom koju su članovi HPD-a „Rama“ markirali prije nekoliko godina.

Staza započinje na Gmićima i vodi preko Kozjih stijena i Slimena. Također, na Crni vrh može se doći putom koji vodi s Makljena. Budući da se ovaj prostor nalazio u zoni ratnih djelovanja, zbog mogućnosti nailaska na minsko-eksplozivna i ubojita sredstva, onima koji ne poznaju teren, preporuka da ne idu bez vodiča!

na vrh članka