Foto: Jesen u Rami - Višnjanski potok

Foto: Jesen u Rami - Višnjanski potok

Polako, ali sigurno, vremena se mijenjaju i sa sobom donose nove ljude, nove navike, nove potrebe i želje. Ono što je po definiciji nekad bilo „divljina“, mjesto „na kraj svijeta“, postalo je potreba suvremenog čovjeka, koji zbog brojnih razloga, barem na nekoliko sati želi „pobjeći“ tamo gdje vladaju, mir, tišina i zakoni prirode.

Jedno od takvih mjesta zasigurno je Višnjanski potok koji se nalazi nekih dva i pol kilometra južno od Luga. Višnjanski potok zajedno s rječicom Crimom tvori desnu pritoku rijeke Rame. U jesen kad dođu kiše, Višnjanski potok nabuja, to mu daje dodatnu ljepotu.

Budući da cijelom svojom dužinom protiče kroz šumovite predjele, kad okolna stabla dobiju jesensko ruho, i bezbroj boja lišća, imate dojam da ste negdje daleko od svega, dojam koji dodatno pojačava nestvarna tišina, koju "narušava" žubor vode i brojne ptice koje pjevaju.

Pravo mjesto za doživjeti prirodu u njezinom izvornom "obliku“ zasigurno je Višnjanski potok. Oni koji se odluče provesti nekoliko sati u još uvijek netaknutoj prirodi i prođu cijelim njegovim tokom, vraćat će mu se ponovno.

Otiđite, vidite, doživite prirodu za kakvu niste ni znali da postoji na ramskom području. Ovom kratkom reportažom, ljude želimo upoznati s onim što je u našoj neposrednoj blizini, ali i  potaknuti ih na zaštitu prirode i okoliša da ih sačuvamo za generacije koje dolaze.

na vrh članka