Foto: Snijeg i vjetar gospodari na Raduši

Foto: Snijeg i vjetar gospodari na Raduši

Svako godišnje doba doba ima ono svoje „nešto“, ali zima je posebna priča. Koliko god puta posjetili Radušu, uvijek iznova ćete naći nešto novo čemu ćete se diviti i ostati bez riječi na prizore koje su snijeg i vjetar u suradnji napravli. Raduša je jedna od najljepših planina u BiH, i doživjeti je u zimskom periodu teško se riječima može opisati.

Nastavljajući s tradicijom, Hrvatsko planinarsko društvo „Rama“, i ove godine, organiziralo je Novogodišnji uspon na Radušu. Ove godine, zbog ekstremnih uvjeta koji su jučer vladali na Zahumu i na Raduši, Nikica i Pavle, dvojica najodvažnijih, krenuli su prema Idovcu, dok su neki odustali od uspona.

Uspon koji u „normalnim“ okolnostima (kada nema snijega) traje 2-2,5 sata, ovaj put trajao je puno dulje, ali svaki korak naprijed, „isplatio“ se. Prizori koji se rijetko viđaju i na tv-u, Raduša daje na svakom koraku. Doslovno, ljepota kakvu samo Bog može dati i od koje zastaje dah.

Unatoč težini uspona i vjetru koji je na trenutke bio orkanski i nosio sve pred sobom, dvojac se probijao kroz visoki snijeg i nanose do izlaska iz šumovitog dijela staze, ali nakon toga, jednostavno se nije moglo dalje. Nanosi snijega, visoki i po nekoliko metara, bili su odlučujući za odluku za povratak na Zahum.

Iako je uspon završio nekih kilometar ispod vrha, i nije ostvaren krajnji cilj, Novogodišnji uspon 2019., upisan je u jedan od najekstrmnijih kojega su članovi HPD „Rama“ „odradili“. Djelić jučerašnjih uvjeta na Raduši donosimo u fotogaleriji ispod, pogledajte...

na vrh članka