Markirana staza Zahum - Idovac

  • Napisao/la  RP
Markirana staza Zahum - Idovac

Iako je svojim zemljopisnim položajem, klimom i mogućnošću pristupa, vrlo atraktivna, zbog niza razloga, planina Raduša široj javnosti, još uvijek je poznatija po događajima iz 1972. godine i akciji "Fenix 72“. Raduša predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne gdje visoke srednjobosanske planine prelaze u krašku i jako razlomljenu morfološku strukturu. Također, Raduša predstavlja svojevrsno središte među planinama.

Sa svih strana okružena je visokim planinama: sa zapada Cincarom, Stožerom i Malovanom, jugozapada i juga Ljubušom, odnosno Vran planinom, s istoka Prenjom i Bokševicom i sjevera najbližim “susjedom” Vranicom. Idovac, najviši vrh Raduše predstavlja vrhunac vidikovaca za sve ljubitelje prirode, planina i visina. Također, Raduša je poznata po priridnim fenomenima, odnosno kraškim jezerima: Veliko, Raduško ili Rumbočko jezero. Raduško jezero nalazi se na najvišoj nadmorskoj visini ovoga dijela Europe i smješteno je nekih dvjestotinjak metara jugoistočno ispod Idovca. Uz Veliko, poznato je i Voljičko ili Malo jezero koje se nalazi sjeveroistočno od Idovca, Osim spomenutih jezera, kilometar i pol ispod Idovca u smjeru juga, nalazi se još jedna prirodna rijetkost. Riječ je Ledenici ili kako je neki još nazivaju Samograd. Ledenica je urušena ponikva elipsastog oblika koja je nastala urušavanjem materijala, vjerojatno izazvana jačim potresom i propadanjem vapnenca od kojega je izgrađena.

Ono što Ledenicu čini iznimnom jest izvor u njezinom južnom dijelu koji se nalazi ispod velike kamene gormade i do njega se može doći uskom i strmom stazom samo sa sjeveroistočne strane. Voda je vrlo hladna i u njoj ne možete držati ruku dulje od minute.

Zadnjih godinu-dvije, polagano se povećava zanimanje za planinu Radušu, posebno među planinarima. Nažalost zbog činjenice da je Raduša u proteklom ratu bila duboko u zoni ratnih djelovanja, zbog nepostojanja markiranih staza i opasnosti od nailaska na zaostala minsko-eksplozivna sredstva, posjet Raduši I Idovcu, ipak većina izbjegava. Da bi se stvari promijenile, krajem travnja ove godine članovi HPD “Rama” odradili su akciju markiranja staze od Zahuma prema Idovcu, koja zbog dubokog snijega tada nije mogla biti dovršena u potpunosti.

Proteklog vikenda, ponovno je organiziran uspon na Idovac i markiranja staze koje je ovaj put završeno, a staza snimljena GPS tehnologijom. Budući da je i ova staza dio projekta Data collection, nakon obrade svih prikupljenih podataka, u obliku gpx datoteke, informacije o stazi bit će dostupne svima zaintersiranima koji će moći “downloadati” datoteku i koristiti je u svojim uređajima za navigaciju.

Ukratko o stazi:

Staza “Fenix” započinje na Zahumu kod spomen obilježja Divi Grabovčevoj i većim dijelom vodi planinskim putom koji je napravljen za potrebe obrane u proteklom ratu. Duga je 6100 metara. Uspon započinje na 1237 mnv, a završava na 1956 mnv. Uzbrdica 728 m. Prosječna brzina kretanja je 3,2 km/h. Prosjek vremena potrebnog za uspon je 2,30 h.

na vrh članka