Zima na Draševu

Zima na Draševu

Uspeti se na Draševo, bilo vozilom ili pješice, u vrijeme kada nema snijega, nije nešto posebno, i mnogi to rade, posebno nekoliko zadnjih godina. Uspeti se zimi, kada je put, ili staza pod snijegom, to je potpuno drukčija priča. Snijeg i hladnoća otežavaju uspon, a izlaskom na otvoreni prostor, klima se u trenutku mijenja…

Planina i zima pokazuju svoje “pravo lice”. Bez obira na hladnoću, posjetiti Draševu i u zimskom periodu, zasigurno se isplati.

Na Draševu je nekada živio veliki broj ljudi, posebno u periodu proljeće-kasna jesen, a jedan dio živio je kroz cijelu godinu baveći se stočarstvom i poljoprivredom. Iako je prošlo puno godina otkad je i zadnji stalni stanovnik napustio Draševo i otišao u dolinu, iza njih je ostalo sve što su sagradili i koristili za život. Ostao je veliki broj starih kuća koje prkose teretu godina. Nažalost, veliki broj ih je popustio pod tim teretom. Danas većina kuća stoji kao spomenik nekadašnjim stanovnicima i prohujalim vremenima kada se živjelo u skladu s prirodom. Nekoliko zadnjih godina, aktualan je trend izgradnje vikendica i lagani povratak korjenima.

Dolaskom u selo, dočekat će vas nestvarna tišina, ali i prizori kao s nekih starih kalendara ili razglednica. Prava zimska idila i pravo mjesto za odmor. Otići na Draševo ili neki drugi dio Rame, i provesti nekoliko sati na planini, sigurno je odličan izbor, zbog kojega nećete požaliti… Učinite nešto za sebe i svoje zdravlje, i usput,  upoznajte Ramu!

na vrh članka