Fotoreportaža: Na Dašniku

Fotoreportaža: Na Dašniku

Tako blizu, a ipak daleko, rekli bi mnogi. Jedno od mjesta koje većina ljudi u Gornjoj Rami gleda svakodnevno jest Dašnik. Kao obronak planine Ljubuše i sastavni dio Proslapske planine, jugozapadno od Ramskog jezera, smjestio se Dašnik, a njegov  najviši vrh Kik, uzdiže se 1517 metara nad morem. Kao i većina ramskh planina, u prošlosti, Dašnik je za brojne obitelji značio život.

Prostor na kojem su pasla brojna stada od kojih se živjelo, ali i prostor koji je iskorištavan kao izvor sirovine od koje se gradilo, ne samo kuće i gospodarske zgrade, nego i sav potrebni kućni namještaj kao i razni alati. Danas je slika potpuno drukčija. Stada su skoro nestala, samo rijetki, povremeno napasaju stada po Dašniku

Kao i na drugim mjestima gdje su stigli "civilizacija“ i strojevi, i ovdje je vidljiva neplanska i nekontrolirana sječa šume.

U podnožje Dašnika, može se doći vozilom  putom iz dva pravca. Od Orašca preko Proslapske planine i s regionalnog puta R418, preko Gruda.

Ako se izabere prilaz s ceste Rama – Tomislavgrad, izbor za uspon će vjerojatno biti preko imanja obitelji Ćuk. Od imanja, slijedi prilično strmi uspon koji traje oko pola sata. Nakon izlaska iz crnogorične šume, dolazi se na plato s kojega „puca“ pogled na cijelu Proslapsku planinu, Makljen, Ramsko jezero, Kolivret, Maglice, a  u daljini prema istoku Klečku stinu, Prenj, Veliki Vran na jugoistoku…

Dašnik je prostor kojim sada samo rijetki hodaju, tako blizu, a tako daleko… Prostor koji svakako treba posjetiti i upoznati, barem malim dijelom.

na vrh članka