Fotoreportaža: Na Dašniku

Fotoreportaža: Na Dašniku

iako blizu, a ipak daleko, rekli bi mnogi. Jedno od mjesta koje većina ljudi u Gornjoj Rami gleda svakodnevno jest Dašnik. Kao obronak planine Ljubuše i sastavni dio Proslapske planine, jugozapadno od Ramskog jezera, smjestio se Dašnik, a njegov  najviši vrh Kik uzdiže se 1517 metara nad morem. Kao i većina ramskh planina, u prošlosti, Dašnik je za brojne obitelji značio život.

Prostor na kojem su pasla brojna stada od kojih se živjelo, ali i prostor koji je iskorištavan kao izvor sirovine od koje se gradilo, ne samo kuće i gospodarske zgrade, nego i sav potrebni kućni namještaj kao i razni alati. Danas je slika potpuno drukčija. Stada su skoro nestala, samo rijetki, povremeno napasaju stada po Dašniku

Kao i na drugim mjestima gdje su stigli "civilizacija“ i strojevi, i ovdje je vidljiva neplanska i nekontrolirana sječa šume.

U podnožje Dašnika, može se doći vozilom makadamskim putom iz dva pravca. Od Orašca preko Proslapske planine i s regionalnog puta R418, preko Gruda.

Ako se izabere prilaz s ceste Rama – Tomislavgrad, izbor za uspon će vjerojatno biti preko imanja obitelji Ćuk do kojega, također vodi makadamski put. Od imanja, slijedi prilično strm uspon koji traje oko pola sata. Nakon izlaska iz crnogorične šume, dolazi se na plato s kojega „puca“ pogled na cijelu Proslapsku planinu, Makljen, Ramsko jezero, Kolivret, Maglice, a  u daljini prema istoku Klečku stijenu, Prenj, Veliki Vran na jugoistoku…

Dašnik je prostor kojim sada samo rijetki hodaju, tako blizu, a tako daleko… Prostor koji svakako treba posjetiti I upoznati, barem malim dijelom.

na vrh članka