Foto: S HPD-om "Rama" na koti 912

Foto: S HPD-om "Rama" na koti 912

Relativno topao dan i vrijeme bez padalina u mjesecu studenom, za ljubitelje prirode i ramskih planina, bio je dovoljan “razlog” da se zapute na planinu Smojnik, odnosno jedan od njegovih vrhova koji dominiraju širim prostorom iznad Mluše, Višnjana, Luga, pa sve do Bokševice na istoku, Pliševice i Ravašnice na zapadu.

Koliko god puta došli na kotu 912 – Kamenu dicu, uvijek vidite  i doživite nešto novo. Staza do Kamene dice započinje kod  kamenoloma iznad Kovačeva Polja i vodi rubnim dijelom planine Smojnik, iznad nekadašnjeg toka rijeke Rame. Iako je ovaj teren relativno blizu, osim  lovaca i planinara povremeno, rijetki su oni koji hodaju njime. Nakon markiranja, i onima koji ne poznaju teren nije nikakavi problem proći stazom, upoznati dio Rame i uživati u prekrasnim pogledima.

Veći dio staze vodi „Višnjanskim putom“, koji  je prije pedesetak godina bio jedina "putna" komunikacija stanovnika Gornjih Višnjana s naseljima u Gornjoj Rami, posebno nedjeljom, kada se išlo na Šćit, na misu...

Staza nije zahtjevna niti za one sa slabijom kondicijom. Duga je 2700 metara, započinje na 629 metara nadmorske visine, a završava na 912 mnv. Vrijeme potrebno za proći cijelu stazu je oko 50-ak minuta.

Izaći u prirodu, odmoriti se od svakodnevce, uraditi nešto korisno i upoznati nešto novo, svakako je poticaj i za nove aktivnosti. Pridružite se, upoznajte Ramu i uživajte u dobrom društvu.

Nikica Beljo

na vrh članka