Foto/video: Ostaci sela ponovno izranjaju iz Ramskog jezera

Foto/video: Ostaci sela ponovno izranjaju iz Ramskog jezera

Kroz povijest, Ramu je pratio često usud vatre i vode. Počevši od turskog vremena, pa do '60-ih godina prošlog stoljeća.

Nakon višegodišnjih istražnih radova, 1964. godine, započeli su radovi na izgradnji brane na rijeci Rami i stvaranju umjetne akumulacije – Ramskog jezera.

Jezera koje je raselilo veliki broj ljudi, i potopilo plodnu zemlju i sva sela koja su bila oko rijeke ili u njenoj relativnoj blizini. Među tim potopljenim selima, bilo je i tada najveće ramsko naselje – Kopčići, čiji ostaci su ovih dana ponovno počeli „izlaziti“ iz vode.

Svakih nekoliko godina, zbog hidroloških prilika, i povećane proizvodnje el. energije, dolazi do povlačenja razine jezera i izranjanja ostataka obiteljskih kuća, vjerskih i gospodarskih objekata.

Nakon dugog, vrućeg i sušnog ljeta, i jesen 2021., prilično je oskudna u pogledu količine padalina, što se najbolje vidi po razini vode u jezeru.

Ovih dana, zbog povlačenja vode, u selu Kopčići vidljivi su ostaci sela, put koji je, s obzirom na sve i nakon 53 godine u vrlo dobrom stanju. Ono što je vidljivo iz daljine, jesu ostaci stare džamije koja je sada nijemi svjedok jednog vremena.

Za sve one koji bi željeli barem na trenutak se vratiti u prošlost, prisjetiti se nekih drugih vremena i ljudi, a nisu u mogućnosti, u videoprilogu snimanom nekoliko zadnjih dana, dajemo mogućnost da to učine bez ikakvog napora, opreme i blata…

Video sadržaj

na vrh članka