Foto: Od istoka prema zapadu - pogled iz drugog kuta

Foto: Od istoka prema zapadu - pogled iz drugog kuta

Upoznaj kraj u kojem živiš, na prvi pogled, malo čudan prijedlog? Za mnoge vjerojatno da. Ipak, kad se malo bolje razmisli, prijedlog je na mjestu. Odemo negdje daleko od kuće i divimo se tuđem krajoliku i načinu kako ga se predstavlja posjetitelju. Iako smo, kao rijetko koji kraj okruženi planinama i relativno netaknutom prirodom, samo rijetki mogu reći da poznaju Ramu. Razloga za to ima cijeli niz, ali, ipak, to nije izgovor da se stvari ne bi mijenjale.

Spojiti ugodno s korisnim, uvijek je dobrodošlo. U relativno kratkom vremenu otkad službeno postoji, HPD „Rama“ u pogledu promocije i upoznavanja šire javnosti s onim što imamo, učinilo je puno toga. Iako ide polagano, ipak, rezultati su vidljivi.

Donedavno nije bilo organiziranih dolazaka planinara, nego samo pojedinaca koji koliko, toliko poznaju određeni prostor ili avanturista koji su sasvim slučajno došli. Polako, ali sigurno, stvari se mijenjaju i u vremenu pred nama to će biti sve vidljivije.

Većina onih koji u Ramu dolaze iz smjera Tomislavgrada ostanu bez riječi kada ugledaju Gornjoramsku kotlinu i jezero. Nećemo pretjerivati kada kažemo da su na Izlazu nastale tisuće i tisuće fotografija. Samo par kilometara dalje prema istoku, skoro niti jedna, Iako pogled i krajolik nisu nimalo manje atraktivni.

Iskoristiti slobodno vrijeme i provesti ga u prirodi kad god je to moguće, za članove HPD „Rama“ postalo je navika. U ovome slučaju, odredište je bila dominantna kota Berin Dolac koja se nalazi  u trokutu između Mluše, Borovnice i Luga. Nakon Berinog Doca, sljedeće odredište bio je Kolivret.

Kako izgleda pogled iz drugog kuta, pogledajte na fotografijama, upoznajte zavičaj i pridružite se...

Foto: NIkica Beljo

na vrh članka