Sa Slavoncima na Raduši

  • Napisao/la  RP
Sa Slavoncima na Raduši

Dolazak povoljnijih vremenskih prilika, HPD-u „Rama“ donio je i brojne aktivnosti na terenu, što donosi i konkretne rezultate.  Glavni cilj bila je promocija Rame i ramskih planina kao planinarskog odredišta, i on je ostvaren. Za nekoliko godina, od potpuno nepoznatog kraja među planinarima i ljubiteljima prirode, Rama je definitivno postala hit odredište za ljubitelje planina i visina. Kroz nekoliko mjeseci prošle godine, uz posredovanje HPD „Rama“, ramske planine posjetilo je više od dvije tisuće ljudi. Najveći interes vladao je za uspon na Radušu, a tako se nastavlja i ove godine.

Proteklog vikenda, HPD „Rama“ bio je domaćin požeškim planinarima iz HPD „Sokolovac“, koji su dvodnevni boravak u Rami, osim uspona na Idovac, iskoristili za posjet kompleksu Franjevačkog samostana na Šćitu, razgledavanje postava Etnografskog muzeja, umjetničke galerije... Posjet Zahumu i Domu Dive Grabovčeve, vidikovcu na Umnoj glavi...

Uspon na Idovac bio je priča za sebe. U nepuna tri sata, izmijenila su se sva godišnja doba, od ljetne vrućine do kiše i snijega koji je ponovno zabijelio Idovac.

Unatoč prilično lošim vremenskim uvjetima, uspon na Idovac i silazak na Zahum, protekao je u odličnom raspoloženju, a gosti su mogli uživati u pogledu na brojne visoke vrhove koji okružuju Gornjoramsku kotlinu.

Dolazak gostiju iz Požege i njihovi dojmovi  boravkom, najbolja su promocija Rame i ramskih planina kao turističkog i plninarskog odredišta, ali i potvrda rada HPD „Rama“. To o se kao i brojnim drugim slučajevima puno bolje primjećuje i cijeni negdje „vani“ nego „kod kuće“.

Posjet članova HPD „Sokolovac“, prvi je veći, organizirani posjet Rami slavonskih planinara, a sudeći po najavama i rezerviranim terminima, Slavonci lagano „otkrivaju“, njima do sad nepoznatu Ramu.

Fotografije pogledajte Ovdje

na vrh članka