"GS Građenje" - pozitivna priča iz Rame

"GS Građenje" - pozitivna priča iz Rame

U vremenu teške ekonomske krize rijetki se odlučuju riskirati i ulagati novac u neki projekt za koji ni izdaleka nije siguran da će se ostvariti. Uložiti vlastiti novac u firmu koja je propala i koja je iza sebe ostavila brojne dubioze, između ostaloga, radnicima godinama nije uplaćivala doprinose za zdrvastveno i mirovinsko osiguranje, samo rijetki se odluče na takav potez.

Ramskoj javnosti poznato je da je nekadašnja građevinska firma „Gradina“ iza sebe ostavila brojne dubioze i da je bila privatizirana na „klasični“ način. Krajnji rezultat te privatizacije bila je propast i likvidacija.

Da bi priča o nekadašnjoj „Gradini“ dobila sasvim drugi epilog, zaslužna je tvrtka „Graditelj svratišta“ iz Zagreba i njezin vlasnik Dragan Radić čiji korjeni su iz Rame.

Odlučiti se na milijunska ulaganja u nešto što je uništeno, posebno u neuređenoj državi kao što je BIH, čovjek mora imati hrabrosti, ali i viziju onoga što time želi postići.

Nakon kupnje imovine Gradine od  Porezne uprave, utemeljena je nova firma, koja je u nepune tri godine postala respektabilna i konkurentna na cijelom prostoru BiH, što je vidljivo iz referenci poslova koje je do sad odradila, ali i firmi za koje je radila i radi.

Svjedoci smo skoro svakodnevnih odlazaka i raseljavanja, prvenstveno iz ekonomskih razloga, ali svjedoci smo i praznih predizbornih obećanja da će se stvoriti uvjeti za povratak i otvaranje radnih mjesta, od kojih, naravno nema ništa.

Bez puno priče, firma „GS-Građenje“ stvara uvjete za nove poslove i zapošljavanja, isključivo domaće radne snage. Na praktičan način provodi ono što su političari obećavali – vraća ljude i osigurava im posao i egzistenciju kod kuće, i što je najbitnije, osigurava im pristojnu plaću uz izmirenja svih, zakonom propisanih obveza.

„GS Građenje“ trenutačno zapošljava 29 radnika, a proširenjem poslova, uskoro će primati nove. Kompletna tehnika i vozni park su zamijenjeni, što je bio preuvjet za konkurentnost i dobivanje poslova. Proširenjem poslova, stvorila se potreba za novom tehnikom, tako da će sljedećih dana firma postati bogatija za nekoliko novih radnih strojeva.

Osim trenutačne djelatnosti firme, prerada dolomita i građevinski sektor, u skoroj budućnosti planira se prerada i proizvodnja cijele palete proizvoda. Trenutačno se vode pregovori s tri inozemne tvrtke, i prema rijećima direktora „GS Građenje“, Marka Belje oni su u završnoj fazi. Realizacijom planova i uspješnim završetkom pregovora, stvorit će se uvjeti za nova i to brojna radna mjesta.

Firma „GS Građenje“ jedini je primjer kako se od propale firme može stvoriti nova, uspješna u kojoj sada, za ramske prilike radi veći broj ljudi. Ali primjer kako se može pomoći rodnom kraju. Pokretanjem nove prozviodnje stvara se potreba za novim radnim mjestima, time, automatski osigurava opstanak i ostanak brojnih obitelji.

na vrh članka