Najava: Dan bolesnika i medicinskog osoblja

  • Napisao/la 
Najava: Dan bolesnika i medicinskog osoblja

Budući da se dan bolesnika uvijek slavi na Gospu Lurdsku 11. veljače, tako je i ove godine taj spomendan, iako pada u nedjelju dobio karakter “Dana bolesnika“. Nedjelja, kao proslava tjednog Uskrsa, uvijek je svetkovina višeg ranga od spomena svetih, ništa ne priječi da se taj dan slavi i dan bolesnika i bolničkog osoblja i zdravstvenih radnika.

Budući da nam je to teško organizirati nedjeljom, radi misa i nedjeljnog programa u kojem nema večernje mise, tako ćemo mi ove godine proslaviti dan bolesnika u ponedjeljak, 12.02.2018.

Taj dan će biti upriličen pozdrav i dobrodošlica mladih Župe u 16,30, kratkim programom za naše bolesnike i zdravstveno osoblje, kao i sve prisutne.

Sveta Misa počinje u 17,00 sati kao i obično u radne dane.

Pozivamo sve koji mogu doći na tu Misu, posebno apeliramo na članove obitelji da budu od pomoći i da svoje pokretne bolesne doprate na sv. Misu i da s njima sudjeluju na liturgiji dana. Također molimo i pozivamo sve zdravstveno osoblje naših zdravstvenih ustanova da se okupimo na toj Misi. Naravno da u ovu grupu ubrajamo i očekujemo sve koji žele i mogu doći iz socijalnih ustanova i službi u našem gradu.

Bolesni, imaju i svoj osobit sakrament! To je sakrament bolesničkog pomazanja, namijenjen bolesnima od 7 – 107. godina. To nije sakrament umirućih! Sakrament umirućih je jedan jedini, a to je popudbina, sveta Pričest i odrješenje i potpuni oprost za one koji su na koncu svog životnog puta. To nije ni ispovijed i pričest bolesnika. To je redovno primanje sakramenata, samo i jedino Popudbina jest sakrament umirućih. Još jednom to nije bolesničko pomazanje, a pogotovu nije posve krivi naziv radi straha i bojazni kako ga se često zove POSLJEDNJE POMAZANJE!

Sakrament Bolesničkog Pomazanje je sakrament na ozdravljenje i okrjepu od trenutnog težeg bolesnog stanja osobe koja se u takvim kondicijama nalazi, zato rekoh za sve bolesne od 7. do 107. godina. Sedam  godina jest jedna granica, ali 107. nije, može netko biti i stariji, ako nadživi te godine!

Poslije Sv. Mise moći će primiti bolesničko pomazanje, koji to zažele, ali nemojte mi starost smatrati bolešću! Starost nije bolest, iako najviše bolesnih ima u staračkoj dobi!

Kad sve završi, onda ćemo se (bolesnici i zdravstveno osoblje) malo okupiti u našoj dvorani na malu zakusku i osvježenje. Bit će nešto za okrjepu, a i toplo će biti!

 Marko Tomić, župnik

na vrh članka