Slovenci "otkrivaju" ramske planine

  • Napisao/la  RP
Slovenci "otkrivaju" ramske planine

Da se radom i zalaganjem mogu postići rezultati koji su na korist široj društvenoj zajednici najbolji dokaz je HPD „Rama“, jedna od najaktivnijih udruga na ramskom području i jedan od najboljih promotora Rame.

Do prije tri godine, samo rijetki, u pravilu domaći ljudi, koji poznaju teren, bili su posjetitelji planine Raduše. Nakon što su članovi našeg planinarskog društva markirarali stazu od Zahuma do Idovca i snimili je GPS uređajem, prilike na trerenu promijenjene su drastično. Većina onih koji ne poznaju teren, s obzirom na to da je Raduša bila u u zoni ratnih djelovanja, zbog vlastite sigurnosti, izbjegavali su uspon na Idovac.

Samo prošle godine, nvodičima iz HPD „Rama“, preko dvije tisuće planinara uspelo se na Idovac  Sudeći po najavama i rezervacijama smještaja i vodiča, zahvaljujući radu HPD „Rama“, i u 2018. godini nastavit će se s dolaskom planinara na ramske planine. Prošlih godina, većina organiziranih skupina dolazila je iz susjedne Hrvatske. Ove godine, slovenski planinari bi mogli biti glavni posjetitelji. Već sada, više skupina iz Ljubljane, Kranja i Maribora, rezerviralo je smještaj i vodiče. Kao i proteklih godina, „glavna“ planina za uspon je Raduša, a nakon nje, Vran planina.

Među rijetkima koji su prepoznali rad HPD „Rama“, je Etno selo „Remić“, koje je kroz suradnju, proteklih godina pružalo smještaj za većinu planinara koji su dolazili na ramske planine. Takva suradnja, nastviti će se i dalje, na obostrano zadovoljstvo.

na vrh članka