Slavonci "otkrivaju" ramske planine

  • Napisao/la  RP
Slavonci "otkrivaju" ramske planine

Početi od nule, i za relativno kratko vrijeme napraviti puno toga, u bilo kojem poslu ili projektu nije mala stvar. Da se u sredini koja je manje ili više skeptična na bilo što, osim nečeg tradicionalnog može puno napraviti na korist široj društvenoj zajednici, dokaz je HPD "Rama“. U vrijeme kad je Društvo službeno započelo s djelovanjem, nije postojao niti metar markirane staze, a o nečemu drugome ne treba niti govoriti.

Osim nekolicine domaćih ljudi, rijetki su bili oni koji bi krenuli na neku od ramskih planina. Razloga za to je više, a jedan od njih je i nepostojanje prezentiranja široj javnosti onoga što bi, recimo u nekoj drugoj sredini već odavno bio brand i donosilo koristi u financijskom smislu.

Prošla godina je pokazala da se upornim radom i promoviranjem može puno napraviti. Raduša je matična planina HPD "Rama“ i kao takva, njoj je bilo posvećeno dosta pozornosti. Rezultati su počeli polako stizati. Kroz nekoliko mjeseci u prošloj godini, Radušu je posjetilo preko 2000 planinara, a ako je suditi po interesu i rezervacijama vodiča, i ova godina će biti slična. Poseban interes za uspon na Radušu vlada među planinarima iz Hrvatske, Slavonija prednjači u tome. U prva dva tjedna siječnja, termin za dolazak u Ramu rezervirala su tri planinarska društva iz Slavonije.

Dva društva rezervirala su termine za uspon na Radušu, dok je treće izabralo Radušu i Magličku planinu i pješačenje do Kedžare.

Radom nekolicine ljudi, Raduša je postala top odredište planinara. Da postoji institucionalna podrška i razumijevanje, puno toga bi bilo lakše. Nadamo se da će u budućnosti djelovanje HPD „Rama“ biti prepoznato i vrednovano na pravi način.

na vrh članka