Otimanje od zaborava - Misa u Gornjim Višnjanima, selu bez stanovnika

  • Napisao/la  RP
Otimanje od zaborava - Misa u Gornjim Višnjanima, selu bez stanovnika

Nakon dolaska u župu Prozor 2003. godine, nekadašnji župnik don Franjo Ivandić započeo je brojne aktivnosti koje su već prvih dana dale konkretne rezultate. Uz brojne radove i akcije na uređenju crkve i njenog dvorišta, don Franjo upoznavao je i pojedina naselja, župljane, mjesna groblja....

Osim pokretanja akcija na ureðivanju pojedinih groblja, pokrenuo je i akciju čišćenja i ureðivanja zapuštenog groblja u Gornjim Višnjanima. Kao što je kod nas uobičajeno, svako naselje se brine o svome groblju, ali takav način nije bio i u Višnjanima iz jednostavnog razloga - nije imao tko.

Pred početak Domovinskog rata i posljednja katolička obitelj napustila je Višnjane. Loš prirodni položaj, loša prometna povezanost s ostatkom općine, ali i škrta zemlja učinili su svoje, Većina stanovnika raselila se na sve strane svijeta, a najveći dio u susjednu Hrvatsku. Budući da groblje nije imao tko održavati, priroda i vrijeme na njemu su učinili svoje, tako da je 2004. godine bilo zaraslo u korov, ali i visoko drveće.

Nakon posjete Gornjim Višnjanima don Franjo, zajedno s lovačkom sekcijom Lug organizirao je akciju čišćenja u kojoj je uklonjen korov, izraslo drveće, popravljena ograda i uređena grobljanska kapela. Nakon šesnesnaest godina, 2004., po prvi put služena je sv. misa. Od tada, to je postala tradicija. Svake godine na misu dođe veliki broj vjernika iz brojnih ramskih mjesta. Nekoliko obitelji dolazi iz travničkog kraja, jer su im korijeni iz Višnjana, također, dolaze i oni iz Slavonije, Zagreba, Dubrovnika…

Nakon mise, župnik i lovci sekcije Lug organiziraju druženje svih koji taj dan dođu na groblje. Uz janjetinu, pite i kolače koje pripreme domaćice iz Šerovine i Papaka, druženje potraje do večeri. Na kraju, možemo se složiti s riječima don Franje koji jednom reče: "U ovom veličanstvu prirode može se više i bolje Boga moliti i slaviti”.

Ove godine, misa na groblju u Gornjim Višnjanima biti će u subotu 27. kolovoza u 11:00 sati.

Tjedan dana prije, biti će služena sv. misa na groblju u Šerovini.

na vrh članka