HPD "Rama" najbolji promotor Rame

  • Napisao/la  RP
HPD "Rama" najbolji promotor Rame

Da se radom i zalaganjem mogu postići rezultati koji su na korist široj društvenoj zajednici najbolji dokaz je HPD „Rama“, jedna od najaktivnijih udruga na ramskom području i jedan od najboljih promotora Rame.

Do prije tri godine, samo rijetki, u pravilu domaći ljudi, koji poznaju teren, bili su posjetitelji planine Raduše. Nakon što su članovi našeg planinarskog društva markirarali stazu od Zahuma do Idovca i snimili je GPS uređajem, prilike na trerenu promijenjene su drastično. Samo prošle godine preko dvije tisuće planinara uspelo se na Idovac, a taj trend, nastavljen je i ove godine. Sutra na Radušu dolazi skupina od sedamdesetak planinara iz Splita, njihovim dolaskom brojka od 2000 planinara kojima je ove godine domaćin bilo HPD „Rama“ dva mjeseca ranije prijeći će lanjski „rekord“.

S ciljem da oni koji žele posjetiti Radušu, to mogu uraditi sami, bez vodiča, kao prva veća aktivnost Društva u ovoj godini bilo je ponovno markiranje staze i postavljanje vertikalne signalizacije.

Nažalost, zbog loših vremenskih uvjeta, akcija nije završena do kraja.

Ovih dana u pripremi su aktivnosti kojima je cilj završetak planiranog projekta, kojim će, uz markiranje i postavljanje vertikalne signalizacije biti postavljeno nekoliko info tabli na kojima će posjetitelji moći pronaći osnovne inormacije o prostoru koji „pokriva“ određena info tabla.

Također, na Idovcu će biti postavljena info tabla koja će sadržavati osnovne informacije o planini Raduši, kao i fotografski prikaz njenog položaja u odnosu na druge planine koje je okružuju.

Uz ove pripreme, koliko obveze i vremenski uvjeti dopuštaju, radi se i na uređenju doma na Maglicama. Kako smo se mogli uvjeriti ovih dana, završena je izrada prozora koji trebaju zamijeniti stare i dotrajale, dostavljen dio građevinskog meterijala i nabavljeno sve potrebno za uređenje dvorišta doma. Nakon uređenja okoliša, planirana je gradnja pratećih sadržaja i uređenje spavaonice za desetak osoba.

na vrh članka