Foto/video: Antine božićne jaslice

Ante sa sinom Markom pored jaslica Ante sa sinom Markom pored jaslica

I ove godine, pred sam Božić posjetili smo Antu Sičaju koji već dulji niz godina gradi božićne jaslice. Naime, svake godine početkom mjeseca studenog, Ante Sičaja iz Podbora započinje njihovu izradu.

Osnovne dijelove izrađuje u vlastitoj kući, a nakon toga spajanje te izradu detalja odrađuje vani.

Rijetki su oni koji ovih dana prođu kroz Podbor, a da ne primjete postavljene božićne jaslice ispred obiteljske kuće nasuprot kamenoloma u Podboru. Noću, one su još vidljivije.

Još od ranog djetinjstva, Ante je pokazivao sklonost izradi jaslica, a jedan od poticaja za rad dobio je od fra Vinka Sičaje, koji mu je poklonio nekoliko figurica koji je donio iz Svete Zemlje. S vremenom, sadržaj jaslica, polako se povećavao i to je tražilo veći prostor na kojemu će biti izložene.

S obzirom da se ove godine obilježava 800-ta obljetnica postavljanja prvih živih jaslica u malom talijanskom mjestu Greccio, svoje jaslice, Ante je izložio vani, tako ih mogu razgledati svi zainteresirani. Uz jaslice koje je izložio kod svoje kuće, Ante svake godine uređuje i postavlja i jaslice u područnoj crkvi sv. Ane u Podboru.

Ove godine, kao pomoćnik u izradi, pridružio mu se sedmogodišnji sin Marko, koji pokazuje zanimanje za ono što njegov otac radi.

 

Video sadržaj

na vrh članka