Foto: Služena Misa za pobijene stanovnike Maglica

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Služena Misa za pobijene stanovnike Maglica

Iako je Rama kroz povijest često stradavala i od ognja i od mača, ono što se dogodilo 8, listopada prije osamdeset i jednu godinu u njenoj povijesti  ostat će upisano kao najveća tragedija.

U sklopu talijanske operacije “Alfa”, četnici iz mostarskog i konjičkog centra, kao njihovi saveznici u tri dana pobili su više od tisuću golorukih civila.

Četnici su preko Doljana i Sovića, gdje su pobili koga su stigli, krenuli prema Gornjoj Rami. Prvo ramsko naselje na njihovom krvavom pohodu bilo je selo Maglice, gdje su, u svega nekoliko sati uz pljačku i palež, pobili 24 mještanina. Na mjesto Odornica doveli su osamnaest muškaraca i tu ih ili strijeljali ili zaklali, a još šest na širem području sela.

Da bi se nevine žrtve otrgnule zaboravu, 2007. godine, nekolicina rođaka pokrenula je inicijativu za podizanje spomen obilježja, koje je 2008. godine i podignuto. Nakon podizanja spomen obilježja, svake godine, služi se sveta misa za sve pobijene

U nazočnost rodbine, potomaka i prijatelja ubijenih. danas je služena  sv. misa koju je  uz suslavlje provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Grbeša i fra Roberta Jolića predvodio fra Andrija Jozić, župnik i gvardijan.

U otimanju nevinih žrtava od zaborava, svakako treba spomenuti ramske fratre koji su odmah nakon što se smjelo javno spomenuti četničke zločine, započeli s komemoracijom svim ramskim žrtvama. Dan sjećanja na sve ramske žrtve obilježava se svake godine, tako će biti i ove.

na vrh članka