"Staza Dive Grabovčeve“ – od Mluše do Kedžare

  • Napisao/la  RPortal
"Staza Dive Grabovčeve“ – od Mluše do Kedžare

Rad i djelovanje Hrvatskog planinarskog društva „Rama“, prepoznato je izvan granica naše općine, a i izvan granica BIH. Dokaz za ovu tvrdnju jest činjenica da je uz posredovanje HPD „Rama“ u prošloj godini  u periodu lipanj – rujan došao veliki broj planinara (prema internoj evidenciji 2763 planinara iz 21 planinarskog društva).

Osim čestih uspona na Radušu, pojačan je interes i za druge dijelove Rame. Maglice, Maglička planina, Kedžara, Ljubuša…

S obzirom da se svake godine povećava broj ljudi koji posjećuju  Kedžaru i grob Dive Grabovčeve, posebno na Divin dan na Kedžari, ali i onih koji iz Hercegovine hodočaste u Ramu, posebno za blagdan Male Gospe, postalo je jasno da se Kedžara mora spojiti s Gornjom Ramom i obrnuto.

Nakon markiranja staze od Maglica do Kedžare, stvorila se potreba da ova staza dobije nastavak, odnosno da se u potpunosti uredi od Mluše do Kedžare.

Zbog toga što se ova ruta najčešće koristi, HPD „Rama“ već dulje vrijeme radi na ideji markiranja i postavljanja signalizacije na stazi koja s Mluše vodi do Maglica, odnosno zaseoka Jozići, odakle je prije nekoliko godina markirana staza do Kedžare i groba Dive Grabovčeve.

Uz markiranje dijela od Mluše do Jozića, s obzirom na vremenske uvjete koji vladaju na planini, i protekom vremena od markiranja dijela staze od Jozića do Kedžare, kao održavanje, na mjestima gdje bude potrebno, izvršit će se novo markiranje, odnosno uklanjanje srušenih stabala koja se sada nalaze na pojednim dijelovoima staze.

Kompletna staza dugačka je 23 kilometra, a dio od Mluše do Jozića dugačak je jedanaest kilometara i nekada se koristio na dnevnoj bazi, posebno su je koristila djeca koja su išla u školu.

S ciljem „oživljavanja“ ove staze, ali i olakšavanja snalaženja u prostoru i sigurnosti svih koji se bez vodiča upute  ovom stazom do Kedžare dio aktivnosti na uređenju ove staze već je odrađen.

Markiranjem ove staze, postavljanjem odgovarajuće signalizacije i njeno snimanje GPS uređajem i stavljanje na raspolaganje svima koji imaju potrebu koristiti prikupljenje podatke, doprinijet će se smanjivanju rizika na najmanju moguću mjeru, ali i ovu stazu svrstati kao sigurnu, koju, bez ikakvih problema i rizika može koristiti svatko tko želi, bez pomoći vodiča koji poznaje teren kojim staza vodi.

Zbog dužine staze, uređenje i markiranje odvijat će se u fazama, usklađeno s prilikama na terenu.

HPD “Rama", kroz brojne realizirane projekte promovira Ramu i ramske planine kao poželjno planinarsko i izletničko odredište. Na terenu, to je itekako vidljivo, posebno nekoliko zadnjih godina. Uz uporan rad i zalaganje, može se puno napraviti na korist cijeloj društvenoj zajednici.

Nakon rada na terenu, prateći trendove, i koristeći tehnologiju današnjice, od snimljenog materijala biti će napravljen promotivini video, s ciljem približavanja što većem broju ljudi.

na vrh članka