HPD "Rama" - Priprema projekta "Tragovima prošlosti"

  • Napisao/la  RP
HPD "Rama" - Priprema projekta "Tragovima prošlosti"

Novo vrijeme sa sobom je donijelo nove generacije, ali i novi način vrednovanja svega što trenutačno postoji ili što je nekad bilo. Svjedoci smo da se način života u odnosu na prije nekih 30-40 godina preokrenuo za 180 stupnjeva.

Ono što je nekad bila osnova za život, danas je većini neprihvatljivo, posebice mlađim generacijama, koje u mnogim slučajevima odbacuju sve ono što je vezano za starinu, naše pretke i njihov način života. Bilo bi neprihvatljivo govoriti da treba živjeti kako su nekad živjeli naši stari i da se treba opirati napretku. Ali da se ima što naučiti od starijih kao i o načinu na koji su živjeli i zarađivali za svakodnevni život, svakako da ima.

Posljednjih godina vidljivo je da se sela napuštaju, a posebno ona planinska i odlazi se na sve strane svijeta. Sve ono što je nekad bila osnova za život, jednostavno je odbačeno i prepušteno vremenu i zaboravu, kao da nikad nije niti postojalo. Pošto je u mnogim sredinama postao trend povratka starinama, pa tako i na selo, barem u turističkom smislu, i kod nas se govori o tome, ali, nažalost, još uvijek ne postoji nikakva konkretna inicijativa, a o strategiji ili planovima da ne govorimo.

Kroz nepunih dvanaest godina postojanja, Hrvatsko planinarsko društvo “Rama”, pokrenulo je i realiziralo brojne projekte, kako one na terenu, tako i one humanitarnog karaktera. Uz uporan rad, poznanstva i promocije, od ramskih planina napravljena su poželjna planinarska odredišta, ne samo za domaće, nego i planinare iz europskih zemalja.

Bez obzira što je pandemija koronavirusa proteklih godina sa sobom donijele cijeli niz problema svima, pa tako i planinarima, HPD “Rama” pokrenulo je nekoliko projekata, a neke i u potpunosti završilo. Uz brojna ograničenja, radilo se koliko su dozvoljavale prilike i slobodno vrijeme.

Želeći oteti zaboravu i zubu vremena ono malo što je ostalo iza nekadašnjih stanovnika, članovi Društva pripremaju projekt čišćenja, uređenja i zaštite nekoliko lokaliteta na kojima se nalaze izvori ili ljudskom rukom napravljene lokve za vodu. Jedan od tih lokaliteta je i Kolibišće na planini Smojnik

Prema svjedočenju nekadašnjih stanovnika, na ovome lokalitetu nalazi se lokva starija od 100 godina i nekada je bila izvor života, posebno za stoku. 2010. godine, organizirano je i odrađeno čišćenje lokve i time zasigurno spašena od nestanka. Godine, vrijeme i priroda svoje su odradili i potrebno je novo, detaljno čišćenje i otimanju od zaborava i nestanka.

Nakon potpunog završetka nekoliko manjih projekta markiranja staza, u planu je nova aktivnost. Dolaskom ljeta i godišnjih odmora, naći će se vremena i volje za provedbu planiranoga.

Uz čišćenje lokve i lokaliteta Kolibišće, planirano je i uređenje i markiranje staze s Maglica do Lisine, najvišeg vrha Smojnika i lokve na Kolibišću. Nakon završetka planiranoga, svi koji žele doći i upoznati i ovaj do Rame, moći će to učiniti bez ikakvih problema.

na vrh članka