HPD "Rama" priprema markiranje staze do Gruda kod Rumboka

  • Napisao/la  RPortal
HPD "Rama" priprema markiranje staze do Gruda kod Rumboka

Svako vrijeme sa sobom donosi neke specifičnosti koje ostaju trajno zapisane i znaju se često spominjati. Suvremeni čovjek, malo po malo, trčeći za materijanim dobrima, polako, ali sigurno, u relativno kratkom periodu, napustio je većinu onoga po čemu su generacije njegovih predaka živjele, u skladu s božjim zakonima i zakonima prirode.

Rama je nekada nadaleko bila poznata kao kraj u kojemu žive radišni i pobožni ljudi. Svako ramsko selo ima ono „nešto“ svoje, koje je tipično samo za njega. Starije generacije Rumbočana sigurno su čuli za mjesto Grude, zapadno od sela, na kojem se, prema pričama starih dogodilo ukazanje. Od tada, pa sve do danas, postoji običaj, a posebno u korizmeno vrijeme, da mještani odlaze na to mjesto, mole se, traže pomoć i utjehu kod Blažene Djevice Marije.

S ciljem upoznavanja terena i pristupa samoj lokaciji, članovi HPD “Rama”, posjetili su Grude i njihovo šire područje. Nakon obilaska terena, zbog olakšavanja dolaska svima onima koji žele doći do Gruda, dogovoreno je markiranje staze koja započinje od regionalnog puta R418. Po dolasku povoljinijih vremenskih prilika i mogućnosti duljeg boravka na otvorenome, markiranje staze do Gruda biti će prva ovogodišnja akcija markiranja.

Bez obzira na autentičnost priča i nečije vjerovanje, na nama je da čuvamo ono što smo nasljedili od predaka i prenosimo ga na generacije koje dolaze. Grude su mjesto gdje ljudi mole u svojim potrebama ili vrše svoje zavjete. Očuvajmo ih za budućnost i vrijeme koje dolazi.

na vrh članka