Foto: Učenici KŠC "Petar Barbarić" iz Travnika u posjetu Rami

Foto: Učenici KŠC "Petar Barbarić" iz Travnika u posjetu Rami

Upornošću, aktivnim djelovanjem i promocijom mogu se napraviti vidljivi rezultati. Najbolji primjer za to je Hrvatsko planinarsko društvo „Rama“, koje je kroz vrijeme od osnutka pa do sada napravilo veliki pomak u promoviranju Rame i ramskih planina kao poželjnog planinarskog, turističkog ali i izletničkog odredišta.

Radom u nepunih deset godina djelovanja od ramskih planina stvoren je svojevrsni brend i one su postale često odredište brojnih planinara i planinarskih društava, posebno planina Raduša.

Proglašenjem pandemije i uvođenjem brojnih ograničenja u prošloj godini, broj dolazaka drastično je opao, ali rad članova HPD „Rama“, iako smanjenim intenzitetom, nije prestajao.

Dolazak povoljnijih vremenskih uvjeta i mogućnosti duljeg boravka na otvorenome, donio je i nastavak aktivnosti na terenu ali i promoviranju Rame i njenih planina.

Proteklog vikenda, u sklopu provedbe ekološkog projekta #3forECO, učenici Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” i njihovi voditelji, boravili su u Rami, a njihov domaćin bilo je Hrvatsko planinarsko društvo “Rama”.

#3forECO je regionalni eko projekt koji se implementira s mladima iz Travnika, Kumanova i Kikinde. Katolički školski centar Petar Barbarić nositelj je projekta kojeg je financijski podržao RYCO - Regionalni ured za suradnju mladih. Srednjoškolski centar Nace Budgoni iz Kumanova i Ekonomsko - trgovinska škola iz Kikinde partnerske su škole. Projekt se implementira kroz studijske posjete, digitalne međunarodne susrete i edukacije za mlade s ekspertima na polju zaštite prirode. 

U sklopu boravka u Rami, sudionici provedbe projekta posjetili su branu i stojarnicu HE “Rama”, spomen obilježje/Dom Dive Grabovčeve na Zahumu, vidikovac na Umnoj glavi, Ramska vrata i lokaciju manje nekropole stećaka u Ravanjskom polju.

Nedjelja je bila rezervirana za posjet Franjevačkom samostanu Rama Ščit, Etnografskom muzeju, Umjetničkog galeriji… gjde su se gosti iz Travnika u kratkim crtama mogli upoznati s povješću ramskoga kraja i onim što se kroz povijest događalo na ramskom području.

Nakon obilaska i upoznavanja kompleksa Franjevačkog samostana, gosti iz Travnika završili su svoj posjet Rami.

Unatoč brojnih mjerama i ograničenjima, u očekivanju normalizacije prilika, HPD “Rama” nastavlja promovirati Ramu i ono što ona trenutačno može ponuditi posjetiteljima.

na vrh članka