MUP HNŽ: Sustav nadzora prometa "Renata" uskoro i u Prozoru

  • Napisao/la  RP
Fotoilustracija Fotoilustracija

Prozor nikad nije krasila prometna kultura, kako vozača, tako i pješaka, počevši od prije četrdesetak godina pa do danas.

Nakon rekonstrukcije prozorskih ulica i njihovog vraćanja u svakodnevno korištenje, uz aktivan rad policije, kraći period, većina vozača je poštovala prometna pravila. Vozila su parkirana na mjestima koja su određena za to, i ako bi vozilo bilo ostavljeno na prometnici, to bi bilo na vrlo kratko vrijeme jer je policija „slikala“. Nakon „slikanja“, znalo se, slijedi kazna za prekršaj.

I za kratko vrijeme, svi se navikli, red u prometu i parkiranju prilično se poštovao. Ipak, popuštanjem, stare su se navike prilično vratile na prozorske ulice, posebno na „glavnu“ ulicu, koja je najprometnija.

S ciljem promjene stanja na terenu, kao i povećanja sigurnosti u prometu, MUP HNŽ u Prozoru uskoro planira postavljanje posebnih analitičkih kamera koje su povezane s operativnim središtem, i u svakom trenutku moći će se pratiti stanje u prometu i bilježiti svi eventualni prekršaji.

Putem modernog videoanalitičkog sustava „Renata“ koji je povezan s policijskom bazom podataka, u realnom vremenu, nakon skeniranja registracijske pločice vrši se provjera u različitim bazama podataka:

– baza (ne) registriranih vozila,
– ukradenih vozila i ukradenih/izgubljenih registracijskih pločica
– baza vozila s počinjenim prekršajem,
– baza sumnjivih vozila

Nakon zabilježenog prekršaja, automatizmom će biti vršeno slanje obavijesti vlasniku vozila koje je počinilo prekšaj.

U sljedećem periodu planirana je i nabavka radara i njegovo uvezivanje sa sustavom “Renata“ čime će biti omogućeno i sankcioniranje prekršitelja s vozilima inozemnih registarskih oznaka, što do sada nije bilo moguće.

 

na vrh članka