Foto: U posjetu zimskoj službi na Makljenu

  • Napisao/la  RP
Foto: U posjetu zimskoj službi na Makljenu

Jedan od osnovnih uvjeta normalnog funkcioniranja ekonomije i suvremenog društva, jest dobra prometna povezanost. Za nesmetano prometovanje postoji cijeli niz uvjeta, a posebno u zimskom periodu. Jedna od glavnih prometnica koja Ramu povezuje sa susjednim općinama svakako je magistralni put M16.2 koji od Jablanice, preko Prozora vodi do Bugojna i dalje prema Banja Luci i Zagrebu.

Zbog konfiguracije terena kuda ovaj put prolazi i velike nadmorske visine, tijekom zimskog perioda ovaj put vrlo je zahtjevan za održavanje i normalno prometovanje, posebno na prijevoju Makljen, koji je vozačima dobro poznat, a posebno vozačima kamiona.

Za razliku od prošle zime, ova je daleko lakša i za vozače, kao i za one koji održavaju prohodnost cesta. Iako nas je zaobišla ona “prava” zima, kakvu smo imali prošle sezone, zimska služba na Makljenu imala je dosta posla. Iako je u nižim predjelima snijeg samo nekoliko puta prekrio zemlju, na Makljenu se to događalo puno češće i puno više. Čišćenje i posipanje ceste, bilo je redovito svaki put, i kroz cijelu dosadašnju sezonu, nije bili niti jednog zastoja niti blokade prometa.

 Za to je zaslužna vrlo vrijedna ekipa zimske službe poduzeća „Ceste Mostar“ – punkt Makljen, koja je dežurna 24 sata dnevno i sedam dana tjedno.

Punkt Makljen ima deset ljudi koji su podijeljeni u dvije skupine i na terenu provedu po četiri dana i noći. Njihova „zona odgovornosti“ započinje od kružnog toka na južnom ulazu u Prozor i završava u Bugojnu kod prodajnog centra Bingo. Ova dionica duga je četrdeset kilometara i ovisno o potrebama na terenu, kamioni s ralicom prijeđu je barem deset puta kroz 24 sata.

Znajući iz dugogodišnjeg iskustva kakvi uvjeti tijekom zimskog perioda vladaju na Makljenu, ovaj punkt na vrijeme je pripremio sve potrebno za sezonu, ljude, strojeve i posipni materijal.

Voditelj punkta, Tomislav Mišura, rekao nam je kako je ove godine, zbog drukčijih uvjeta, potrošnja posipnog materijala višestruko manja nego prošle godine. U prošloj sezoni, potrošeno je preko dvije stotne tona soli.

„Vođeni iskustvima iz prethodnih godina, pripreme za sezonu održavanja i čišćenja, bile su temeljite, i niti jedan teški stroj niti kamion nije imao kvar“.

Da ekipa zimske služne na Makljenu svoj posao radi odlično, potvrđuju i vozaci brojnih kamiona koji su prošli tijekom našega boravka na Makljenu. Za održavanje i prohodnost imaju samo riječi hvale.

Uz svakodnevne obveze, i zadaće, djelatnici zimske službe stoje na raspolaganju svima kojima zatreba bilo kakva pomoć. Uz to, redovito stoje na usluzi institucijama i ustanovama u Prozoru, od Vatrogasnog društva do Doma zdravlja.

Dečki koji radena održavanju puta Prozor - Bugojno, mogu biti primjer kako se odgovorno radi posao, na korist svima koji prolaze ovom dionicom puta.

na vrh članka