Započela gradnja pogona za proizvodnju pelleta

  • Napisao/la  RP
Započela gradnja pogona za proizvodnju pelleta

Za normalno funkcioniranje, svako kućanstvo, uz sve ostalo, mora osigurati i energent kojim će zagrijavati prostorije. Iako se često spominje korištenje energije iz obnovljivih izvora i korištenje ekološki prihvatljivih energenata, kod nas manje-više to je još uvijek daleko. Većina kućanstava u sezoni grijanja kao glavni energent koristi drvo.

Iako se u zemljama zapadne Europe proizvodi i koristi od sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kod nas je korištenje pelleta postalo aktualno zadnjih nekoliko godina.

S obzirom da na tržištu vlada zakon ponude i potražnje, i prije početka sezone grijanja, cijene pelleta su prilično visoke i nerijetko prelaze i 450 maraka po toni, a tjekom sezone i preko 650.

Iako imamo odlične uvjete za osiguravanje sirovine za proizvodnju, svi oni koju Rami koriste pellet kao energent, moraju ga negdje drugdje kupovati.

Želeći uložiti novac zarađen u inozemstvu, i aktivno doprijeniti opstanku i ostanku, za sada jedini Ramac koji radi konkretne stvari u Rami, vlasnik Etno sela “Remić" -  Menjik, Radovan Remić, odlučio se na novo ulaganje i gradnju pogona za proizvodnju pelleta.

Trenutačno se radi na gradnji velike proizvodne hale i skladišta. Prema planu, građevinski radovi trebaju biti gotovi do kraja godine, nakon čega će iz inozemstva stići oprema i kompletno postojenje za proizvodnju.

Nakon montaže i testiranja, u prvoj fazi, otvorit će se pet radnih mjesta u proizvodnji te još dva u logističkom dijelu.

Okretanje prema proizvodnji i otvaranje radnih mjesta, jedini je način zadržavanja ljudi i njihov ostanak.

na vrh članka