Na današnji dan '92./'93. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan '92./'93. godine

U Prozoru ozbiljni sukobi, s nekoliko ranjenih. Još se ne zna pravi uzrok. Priče su različite, a skoro je sigurno da to nije bio izravan sukob Hrvata i Muslimana, iako ima ranjenih i jednih i drugih.

No, na kraju je sretno završilo, iako materijalna šteta nije mala. Po položajima na Idovcu, Srbi su otvarali tenkovsku vatru s dva tenka. Jedan tenk djelovao je iz Janjića, a drugi iz Javorja. Na istu vatru uzvraćeno je topništvom. Više puta oglašavana je zračna opasnost, ali srpski zrakoplovi nisu djelovali.


28.8.1993. - Zastupnički dom Sabora HR HB donio jednoglasnu je odluku o utemeljenju Hrvatske Republike Herceg-Bosne na povijesnom zasjedanju u Grudama. Za prvog predsjednika imenovan je mr. Mate Boban. Kako piše u Odluci, teritorij Republike obuhvaća područje bivše HZ HB, a konačne granice utvrdit će se ustavom Republike. Na sjednici su izabrana i radna tijela Doma. Za predsjednika Sabora HR HB izabran je Perica Jukić iz Žepča. Za dopredsjednike su izabrani Ivan Bender i Mate Madžarević.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka