Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Fotoilustracija Fotoilustracija

Na novom, tek uređenom groblju u Gračanici pokopan je Markica Bošnjak. Svetu misu i pogreb služio je fra Andrija Cvitanović. Ugasio se još jedan mladi život. Pokojni Marko bio je tih, nenametljiv i omiljen, a takva je i obitelj iz koje je potekao.

Sudbina je htjela da baš pokojni Marko bude prva osoba pokopana na novom groblju u Gračanici. Groblje su uradili i ogradili mještani u čemu je značajan bio i Markov prilog.

Istoga dana na groblju u Ripcima ispraćen je i pokopan Božo Brković. Svetu misu i pogreb služio je fra Andrija Jozić. Božina pogibija bolno je odjeknula diljem  Rame, a Božini roditelji ostali su zatečeni nad sudbinom koja ih je pogodila. Teško im je, ali bol podnose dostojanstveno. Teško je i Božinoj braći i sestrama. Božo je dao život, dao je ono najviše što se za dom i domovinu može dati.


MOS je napao položaje HVO-a u selu Zvizde - Ponir te koncentrirao snage prema Gornjem Vakufu iz smjera Bugojna, Novog Travnika i Kupresa. Sela Bistrica I Uzričje te grad doslovno gore. Svi pokušaji prodora neprijatelja prema Bistrici, Hrasnici i Podovima odbijeni su. U selu Ždrimci Muslimani su predali oružje HVO-u, koji je ovladao selom Hrasnica i dobro utvrđenim Relejom, jednim od najjačih uporišta muslimanskih snaga, sa šest mjeseci pripremanim rovovima. U rajonu Skrte - Skrtsko brdo MOS je napustio prvu crtu obrane prema Srbima.

Cijela uskopaljska kotlina je u plamenu, a ranjenici neprestano stižu u ratnu bolnicu, gdje ostaju oni lakše ranjeni, a velik broj stiže i do Splita. U tridesetak sati novih dvadesetak ranjenih stiže u Ratnu bolnicu u Rumbocima: Julijo Dugandžić iz Čapljine, Damir Car, Josip Bevanda iz Širokoga Brijega, Nedjeljko Misir iz Mostara, Zdenko Kolobara iz Vrapčića, Stjepan Sučić iz Prozora, Žarko Vukadin iz Prozora, Franjo Čečura, Čelić Esad, dijete rođeno u Ždrimcima, ranjeno gelerom i upućeno u Split, Ante Knez iz Livna, Markes Bardo, Mario Jušta iz Zenice, Jure Knezović iz Mostara, Andrija Blažević iz Uskoplja, Stipan Kovačević iz Rumboka, Berislav Pehar iz Ljubuškoga, Zdravko Dragičević iz Širokog Brijega, Miro Hrkač iz Širokoga Brijega, Marinko Brbešić iz Širokoga Brijega, Damir Šarac iz Mostara, Ivan Čović iz Širokoga Brijega, Stanko Sopta iz Širokoga Brijega, Goran Međimurac iz Viteza, Ivica Juričević, Stjepan Šimić i Blaško Marinčić. U današnjim borbama poginuo je Miro Ivanković iz Uskoplja.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka