Kronika: Početak prosinca 1992.

  • Napisao/la  RP
Kronika: Početak prosinca 1992.

Prosinac dolazi u velikome očekivanju. Ove godine i Božić očekujemo u ratnim okolnostima. Puno se govori o dolasku radnika iz zapadnih zemalja i o njihovim izmirenim i neizmirenim obvezama prema domovini koja se našla u ratu.

U velikim pričama puno je nedobronamjernog koje potiče na još jedno zlo osim ovoga koje već imamo. U Rumbocima je 1. prosinca umro fra Ivan Krešo u 66. godini života. Rođen na Orašcu 2. kolovoza 1926., svečano je prisegnuo slijediti evanđeoske zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće 16. travnja 1950., a zaređen je za svećenika 9. Srpnja 1950. godine. Službovao je u mnogim mjestima po BiH: Tolisa, Jajce, Kotor Varoš,Tuzla, Domaljevac, Gračac, Šćit (u dva navrata gvardijan), Rumboci.

2. prosinca u Kaštelima kod Splita u prometnoj nesreći poginuo je Miško Jeličić iz Mluše, a na groblju u Proslapu pokopan je Ivica Bošnjak. Svetu misu i pogreb predvodili su fra Andrija Jozić i Antun Antunović.

Istog dana uhićen je Salih Ruvić - Pufka, jedan od zapovjednika muslimanskih snaga u Prozoru, koje su pripremale oružanu pobunu i zauzimanje prometnice Jablanica - Prozor - Gornji Vakuf. Velikodušnošću Hrvata pušten je na slobodu,

Na položaju Kik došlo je do samoranjavanja vojnika Ibrahima Pilava u prste desne noge zbog skliznuća na snijegu. Na Ravašnici je 3. prosinca ranjen Franjo Petrović iz Rumboka, a u Prozoru Željko Zadrić. Na groblju sela Mluša 4. prosinca pokopan je Miško Jeličić, a svetu misu i pogreb služio je fra Andrija Jozić. Mnogobrojna rodbina, prijatelji i pripadnici HVO-a s kojima je dijelio dobro i zlo ostali su bez daha kada su čuli da je negdje kod Splita poginuo Miško. Pod okriljem noći 6. prosinca minirana je Žungulova kuća u Rumbocima. Počinitelji su i ovaj put nepoznati. Ovaj nemili događaj za sobom povlači i ostale. Zaustavljanje prometa. Ostavka jednog dijela općinske vlasti 8. prosinca. Ostavka zapovjednika brigade „Rama“ Ilije Franjića.

Izvor: Knjiga "Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu1990.-1995."

na vrh članka