Na današnji dan 1992. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1992. godine

Borbe se još vode uglavnom izvan Prozora. Muslimanske snage su potpuno razbijene. Oko Hera još se drže neka sela, a skoro sva ostala sela su predala oružje u skladu s ultimatumom. U današnjim borbama ranjen je Marijan Brajko iz Ljubunaca, a pronađeno je tijelo Josipa Glibe iz Ljubunaca koji je 24. listopada zarobljen od strane muslimanskih ekstremista i mučki ubijen.

Također, na Zgonu je pronađeno tijelo vojnika Franje Zadre kojeg su Muslimani ubili iz zasjede 23. listopada. Izbjeglice iz Prozora već se vraćaju u svoje domove, od kojih su neki porušeni i spaljeni tijekom borbi. Puno kuća bilo je pretvoreno u gnijezda za strojnice ili su s njih pucali snajperisti. U susjednoj općini u Gornjem Vakufu stanje se normaliziralo.

U Bugojnu je održan sastanak predstavnika A BiH i HVO-a na kojem je dogovoren prekid vatre i primirje od 11 sati, u vremenskom razdoblju od 48 sati, tj. do 28. listopada 1992. do 11 sati. Dogovor su u ime HVO-a potpisali ovlašteni predstavnik OZ SZH bojnik Jure Šmit, zapovjednik brigade „Rama“ Ilija Franjić, zapovjednik brigade „Eugen Kvatrenik“ Ivica Lučić i zapovjednik brigade „Ante Starčević“ Zrinko Tokić. U ime Armije BiH potpisali su ga zapovjednik A BiH Gornji Vakuf, Fahrudin Agić i zapovjednik A BiH za Bugojno, Senad Dautović.

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka