Na današnji dan 1993. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1993. godine

U ranim jutarnjim satima branitelji su uspješno su odbili  napad na Komin iz smjera Kuta. U popodnevnim satima započeo je napad na crtu obrane od Crnog vrha do Kika. Prvo je napadnuta izvidnica brigade "Rama", da bi potom napali Dila.

Ovaj napad je odbijen, no Muslimani su odmah sve snage usmjerili na položaje Bukva i Golušnica, te su ove položaje privremeno i zaposjeli. Branitelji su se brzo pregrupirali, dobili kvalitetno pojačanje i krenuli u akciju čišćenja. U 19 sati vraćeni su ranije izgubljeni položaji i uspostavljena crta obrane kakva je bila prije napada MOS-a.

Četiri pripadnika brigade “Rama” lakše su ranjena: Franjo Đođo, Željko Tomić, Stanko Novak, Stipo Jozić, a poginuo je Žarko Jakovljević. Prema prvim podacima, MOS je imao šest poginulih i šest teže ranjenih, no realno se pretpostavlja da je broj njihovih žrtava bio veći. Napad na položaje branitelja izveo je Prozorski bataljon MOS-a.

Zbog dobivene dojave da MOS u jutarnjim satima planira izvršiti napad na sve crte obrane na uzdolskoj bojišnici, svi položaji upozoreni su i stavljeni u stanje pripravnosti. Na uskopaljskoj bojišnici vode se teške borbe.


Žarko Jakovljević rođen je 04.01.1962. godine u Škrobućanima. Čin: Časnički namjesnik. Pripadnik HVO-a od 06.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 13.09.1993. godine na Golušnici-Crni vrh u napadu tzv. A BIH na crte obrane. Bio je pripadnik 2. bojne brigade “Rama".

Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”

na vrh članka