Na današnji dan 1992. godine

  • Napisao/la  RP
Na današnji dan 1992. godine

Poslijepodne novi srpski topnički i tenkovski napadi na Ravašnicu. Prvi napad izvršen je minobacačima 80 i 120 mm,  drugi tenkovima iz rajona Sinokosa.

Jedna tenkovska granata izravno je pogodila  obrambeni položaj na koti Straža. Dvojica branitelja smrtno su stradala, a više ih je ranjeno. Poginuli su David Brajko i Marko Brajko iz Ljubunaca, a ranjeni su: Ivan Stipić iz Pajića, Vlado Brajko i Ivan Brajko iz Ljubunaca, Kazimir Miličević iz Krančića.


David Brajko rođen je 1954. godine u Ljubuncima. Čin: Časnički namjesnik. Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 19.08.1992. godine na Ravašnici-Straža, općina Prozor-Rama, od krhotina tenkovske granate, u granatiranju crte obrane od strane srpskih snaga. Bio je zapovjednik voda, satnije Uzdol, brigade “Rama“.

 Marko Brajko rođen je.1968. godine u Ljubuncima. Čin: Časnički namjesnik. Pripadnik HVO-a od 03.04.1992. godine. Posmrtno odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Poginuo je 19.08.1992. godine na Ravašnici-Straža, općina Prozor-Rama, od krhotina tenkovske granate u granatiranju crte obrane od strane srpskih snaga. Bio je pripadnik satnije Uzdol, brigade “Rama“.

 Izvor: Knjiga “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.

 

Kao znak sjećanja i poštovanja prema stradanju dvojice branitelja, 2013. godine, članovi HPD “Rama” u suradnji s bivšim uzdolskim župnikom don MIljenkom Džaltom, postavili su spomen obilježje na mjestu Markove i Davidove pogibije. Da se ne zaboravi i ne ponovi...

na vrh članka