Foto: Povratak u prošlost - Mlinovi i stupe obitelji Beljo

Foto: Povratak u prošlost -  Mlinovi i stupe obitelji Beljo

Ono što sada znaju nazivati kolateralna šteta, u slučaju izgradnje brane na rijeci Rami, samo rijetki spominju. Osim prislinog iseljavanja i napuštanja svega što su generacije radile i gradile, brojni su primjeri uništenja svega što je pojedinim obiteljima značilo život.

Ono bez čega se jednostavno nije moglo, a neke ramske obitelji bile su poznate po njima i izvan Rame jesu mlinovi (vodenice) i stupe. Na mjestu koje sada pokrivaju temelji brane, nalazilo se nekoliko mlinova i stupa koji su pripadali obiteljima Beljo. 

U to vrijeme, mlinovi i stupe bili su neka vrsta „centara“ društvenog života. Dok bi se žito mljelo, vodile su se razne priče, razmjenivale informacije, aktualnosti... U njima u nastala brojna prijateljstva koja su nerijetko završavala višestrukim kumstvima itd. Ima primjera da su nekima takva poznanstva i prijateljstva spasila živote i imovinu u listopadu 1942. kada su pojedni Srbi s kupreške visoravni, kao pripadnici četničkih postrojbi štitili one koje su poznavali ili bili u prijateljskim vezama s njima.

U fotoarhivu vezanom za vrijeme izgradnje brane našlo se i nekoliko fotografija spomenutih stupa i mlinova, u fotogaleriji ispod, objavljujemo neke kao podsjetnik na vremena prije šezdesetak godina...

na vrh članka