Bogojavljenje - Tri Kralja

  • Napisao/la  RP
Bogojavljenje - Tri Kralja

Na današnji se dan Crkva prisjeća važnog detalja sa početka ovozemaljskog Kristova života koja od svog događanja pa do danas u sebi nosi istu simboliku; jednakovrijednu za ljude onog i ovog vremena. Radi se o događaju opisanom u Evanđelju kada trojica magova, poganskih mudraca dolaze iz daleka samo da se poklone novorođenom Kralju.

Sveti Matej u opisu ovog pohoda ne spominje broj magova, no kasnija predaja iznjedrila je i njihov broj i imena. Tako danas govorimo o 3 kralja, mudraca, Melhioru, Baltazaru i Gašparu koje je kako predaja kaže pokrstio sveti Toma apostol, vjerojatno zato što je on od sviju apostola najdublje prodro na Istok sa evanđeoskom porukom.

Poslije smrti triju kraljeva, njihove relikvije prvotno bijahu odnesene u Carigrad; iz Carigrada u Milano a potom u Köeln u kojemu su i danas. Nad prekrasnom škrinjom u kojoj se relikvije nalaze sagrađena je katedrala, najveličanstvenija na tlu Njemačke i najveći ures grada Köelna.

No vratimo se na onu simboliku sa početka priče.

Poznato je da su istočnjaci od najranije povijesti znali čitati „uputstva“ zvijezda. Po njihovom broju, izgledu, rasporedu ili čemu već, znali su zaključiti kakvo ih vrijeme očekuje, kada je najbolje obavljati određene poljodjelske radove i slično. No u tom oslanjanju na zvijezde, zalutali su i u poganstvo, zvijezdama su se klanjali, iz njih su proricali sudbinu, nebeskim su tijelima davali Božanska obličja.

Pa ipak, Bog je u svojoj čudesnoj milosti odlučio upravo preko jedne zvijezde, koja je ništa doli obična zvijezda, dovesti mudrace do prave Istine. Pokrenuo ju je svojom snagom i dao joj zadatak da bude vodilja poganima do njihova obraćenja.

Nakon dugog puta sigurno je zadnja stvar koju su mogli očekivati, slika jadne štalice u kojoj među životinjama dvoje mladih, vidno siromašnih ljudi, njeguje nemoćno tek rođeno dijete. No kada su Ga ugledali, srca su im se u sekundi promijenila. Ne zbog veličanstva Kristovih jaslica i sjajne odjeće Njegovih roditelje, jer ni jedno ni drugo nije imao, ne zbog krune sazdane od dragulja i ostalog dragog kamenja jer na glavi nije imao ništa osim Božje ljepote, ne zbog kraljevske gozbe koja ih je dočekala jer u štalici u kojoj je rođen jedina hrana bila je slama koju su životinje preživale...njihova su se srca promijenila u trenu jer tako On djeluje. To je Kristov način, preobrazi čovjeka bez pitanja, jednostavno i u potpunosti. Ispuni srce i učini ga sretnim bez obzira na cijeli svijet koji poput magneta privlači tugu i rasulo.

Eto, to je ona simbolika za vječnost.

Bez obzira vjerujemo li da je Krist pravi Bog i bez obzira vjerujemo li u Boga uopće, možemo li pojmiti da postoji, ili gledamo u zvijezde, karte ili nešto slično, Bog, jedini i istinski i dalje postoji. Pun milosti i strpljenja čeka na svakoga od nas. Ne sjedeći na veličanstvenom tronu, prekriženih ruku jer to nije Njegov način već posve blizak svakoj duši ovog svijeta šalje s vremena na vrijeme smjernice do svoje štalice. Dovoljno je samo malo oškrinuti vrata srca i barem dijelić one otvorenosti koju su nam bogovi ovog svijeta usadili za svakakve nevaljaštine ustupiti zrakama Njegove svjetlosti.

To je dovoljno, ništa drugo ne moramo, samo pristati probati. Baš kao što su učinili istočnjački kraljevi, pogani vračevi kojima njihove zvijezde i planeti nikada nisu mogli dati ono što daje Krist. Mir, slobodu, zadovoljstvo, ispunjenost, zahvalnost, ljubav i još obilje blagoslova.

Stoga, što još reći osim, dopustimo mu da i nas promijeni.

Gospa od zdravlja Neum

 

na vrh članka