Slovenski planinari u Rami - "Zar ovakvo nešto postoji?"

  • Napisao/la  RP
Slovenski planinari u Rami - "Zar ovakvo nešto postoji?"

Možete raditi što god hoćete, ali ako drugi ne znaju što radite, onda nećete imati neke koristi od toga rada. Izreka kojom bismo kratko i jasno opisali rad i aktivnosti Hrvatskog planinarskog društva „Rama“. Živimo  vremenu interneta i brzog protoka informacija koje su dostupne širom svijeta u vrlo kratkom roku. Ako te informacije prati foto ili video materijal, onda nije potrebno puno riječi o čemu se radi.

Jedan od glavnih ciljeva djelovanja HPD „Rama“, svakako je promocija Rame i ramskih planina. Da se dobro radi, potvrđuje i činjenica da Rama postaje sve češće odredište planinara i planinarskih društava ne samo iz susjednih općina, nego i puno šire.

Početkom siječnja ove godine, planinari iz planinarskog društva „Iskra“ iz Kranja, rezervirali su termin za dolazak u Ramu, vodiča i planinarenje na Radušu i Vran. Tih šest mjeseci od najave do dolaska, prošlo je vrlo brzo.

U ranim jutarnjim satima, proteklog vikenda, pedestak slovenskih planinara, stiglo  je u Prozor gdje ih je, kao domaćin dočekao predsjednik HPD „Rama“. Nakon dobrodošlice, upoznavanja i neophodnih uputa, gdje će se i kuda ići prvi dan, te skretanja pozornosti da se striktno slijede upute vodiča, uputili su se prema Zahumu.

Dolaskom na vidikovac Izlaz, planinari su napravili kraću stanku za upoznavanje s vodičima i fotografiranje.

Pogled na puno Ramsko jezero i izlazak sunca, goste iz Slovenije, fascinirao je, kao i mnoge koji su po prvi puta došli u Ramu.

S Izlaza krenuli su do Zahuma i početne točke uspona na kojem su ih vodili Tonka i Nikica.

Svježe planinsko jutro kao da je nagovješćivalo dan bez kišnih oblaka, nakon dugo vremena i dan idealan za planinarenje.

Nakon dva i pol sata pješačenja, izlazi se na visinu od 1956 metara. Pogled koji se pružao na sve strane, goste je ostavio bez riječi. Iako je većina njih prošla brojne europske planine, najčešći komentar bio je, „zar ovako nešto postoji?“. Komentar koji je suvišno objašnjavati...

Nakon odmora i brojinh fotografija, uslijedio je povratak na Zahum i odlazak na Umnu glavu, gdje su još jednom ostali bez riječi na prizor pred očima...

Nakon planinarenja, uslijedio je turistički posjet kompleksu franjevačkog samostana i nakon toga odmor od prvoga dan, ali i priprema za Veliki Vran.

Još se nije ni svanulo, a putovanje do Blidinja je započelo. Za laganu pripremu na ono što slijedi i za podizanje atmosfere, naravno, bio je zadužen naš tajnik, koji to najbolje radi.

Svježe vrijeme, dalo je svoj doprinos da uspon bude prlično lagan. Nakon nepunih dva i pol sata, dolazi se na Veliki Vran, gdje gosti iz Slovenije, opet, kao i jučer, ostaju bez riječi na ono što oči vide. Doći na mjesto s kojega se vide tri jezera i brojni visoki vrhovi ua daljini, ne može se svaki dan. Za takav doživljaj, treba se malo i potruditi... Neponovljv osjećaj, rekli bi mnogi!

Sve što je lijepo, kratko traje, tako je bilo i s boravkom na Velikom Vranu. Slijedio je povratak na Blidinje i kraći odmor uz hladno pivo...

Svako novo poznanstvo donese nešto novo, pa je tako bilo i ovaj put.

Planinarsko društvo „Iskra“, prvo je planinarsko društvo iz Slovenije, zemlje koja ima više od dvije stotine planinarskih društava i stoljetnu tradiciju planinarenja, prema dogovoru o suradnji, neće biti i jedino čiji članovi su došli u Ramu.

Spojiti ono u čemu uživate s onim što je korisno, ne samo za vaše zdravlje, nego i zajednicu u kojoj živite, osjećaj je koji treba doživjeti!

na vrh članka