Upoznajmo Ramu: Maglička planina

Upoznajmo Ramu: Maglička planina

Odakle god došli u Ramu, iz smjera Tomislavgrada ili Uskoplja, prvo što ljudi zamijete jest Ramsko jezero, koje malo koga ostavi ravnodušnim i bez barem nekog komentara na ono što mu se „ukaže“ pred očima. Ipak, osim jezera, postoji puno toga što većina nije vidjela, a mogla bi mu se diviti danima.

Jedan od tih ramskih prostora, zasigurno jest i južni dio Gornje Rame, odnosno Maglice i Maglička planina. Prostor koji je nekada, kao i drugi dijelovi Rame bio naseljen kroz cijelu godinu i koji je većini služio za ispašu stoke i uzgoj povrtlarskih kultura, posebno krumpira i žitarica, kako za svoju tako i za ishranu stoke.

S vremenom, a posebno nakon izgradnje brane, većina stanovnika se raselila, ostale su samo rijetke obitelji. Malo po malo, cijeli taj prostor ostao je pust. Samo ruševne kuće i gospodarski objekti svjedoče o jednom vremenu i njegovim nekadašnjim stanovnicima. Maglička planina, sada je prostor koji treba doživjeti. Priroda koja ostavlja bez riječi. Prostor na koji treba doći, upoznati, ga i diviti se onome što nam je Bog dao. Doći, uživati i odmoriti se...

Svi oni koji žele posjetiti ovaj prostor, a ne poznaju ga, mogu to učiniti bez ikakve bojazni. Samo trebaju pratiti markacije staze koju uradili članovi HPD "Rama". Također, mogu doći i na Kedžaru, jer staza vodi do groba Dive Grabovčeve. Prva organizirana skupina koja je prošla ovom stazom od Kedžare do Maglica  bila je skupina hodočasnika iz Čitluka koja je za blagdan Male Gospe išla na zavjetno pješačenje na Šćit.

Kroz projekt trasiranja i markiranja staze od Maglica do Pasije stine koji je završen tijekom prošle godine, veći dio prostora od Maglica prema obroncima Vran planine je obilježen i omogućeno je svima koji žele upoznati i ovaj dio Rame da to učine bez bojazni da će zalutati. Dođite, vidite, upoznajte...

na vrh članka