Godine nisu bitne - u osmom desetljeću na vrhu planine Raduše

  • Napisao/la  RPortal
  • Galerija slika
Godine nisu bitne - u osmom desetljeću na vrhu planine Raduše

Rijetki su oni koji nisu čuli za izreku da "Godine nisu bitne“, izreku koju bez problema možemo primijeniti kod najstarijeg aktivnog člana Hrvatskog planinarskog društva "Rama“ Ante Jeličića – Plemića.

I prije službenog osnutka HPD "Rama“, s obitelji ili prijateljima Ante je znao otići u prirodu, na okolne ramske planine i uspinjati se ne njihove vrhove, posebno na planinu Ljubušu za koju je bio vezan od djetinjstva, kojega je jednim dijelom, čuvajući i napasajući blago, proveo po njenim obroncima.

Život nas često odnese tamo gdje ni u snu ne bismo mogli zamisliti, tako je i Antu odveo u Njemačku gdje je proveo svoj cijeli radni vijek. Živeći i radeći daleko od Rame, nikad je nije zaboravio.

Odlazak u mirovinu donio je više slobodnog vremena i manje obveza i od tada, Anto u Ramu dolazi češće i dio godine, od proljeća do kasne jeseni provodi u Rami.

Osim čitanja, hobi mu je i planinarenje zbog kojega se pridružio ramskim planinarima i postao jedan od aktivnijih članova.

Mnogi od nas, putujući prema zapadnom dijelu općine, često pogledamo prema Idovcu, najvišem vrhu planine Raduše i zapitamo se koliko vremena bi nam trebalo snage i vremena za uspon na visinu od 1956 metara.

Iako je u 83 godini života, uspon na idovac za Antu ne predstavlja neki veći izazov.

Iskorištavajući lagani dolazak jeseni i nešto niže temperature, Anto se sa sinom i unukom zaputio na Idovac, kojega je još jedan put bez problema „osvojio“.

Sudjelujući u brojnim aktivnostima HPD "Rama“, Anto je bio jedan od članova koji su trasirali i markirali stazu "Fenix“, koja od Doma Dive Grabovčeve vodi na Idovac. Stazu kojom su prošli brojni planinari, od onih iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke pa do onih iz  Kanade i Australije.

Godine nisu bitne, bitne su volja i želja.

Anti čestitamo i želimo još puno uspona na druge vrhove, ne samo ramskih planina.

na vrh članka