Upoznajmo ramske planine: Ljubuša

Upoznajmo ramske planine: Ljubuša

Na jugozapadnom dijelu Gornje Rame, kao prirodna granica između naše i općine Tomislavgrad nalazi se planina Ljubuša. Prostire se od Kupreškog polja do Vran-planine. Najviši vrh Ljubuše je Crnovrh 1797 m. Zemljopisni položaj, velika nadmorska visina, blizina hidroakumulacije, a posebno relativna blizina mora donosi joj obilje vlažnog zraka što pogoduje razvoju biljnog svijeta.

Ljubuša ima specifičnu (alpsku) klimu s prosječnom ljetnom temperaturom od 11 stupnjeva. Zime su izrazito hladne i bogate snijegom, prosječna visina je oko 80 cm. Ljubuša je prostrana i ima najveće pašnjake u Europi. Po iskustvima planinara nije teška za penjanje, ali je jako dugačka i jedna je od rijetkih planina na kojoj potrošite jednako vremena penjući se i spuštajuci se.

Planina Ljubuša posebno je “bogata” jamama i špiljama od kojih je najpoznatija Parampatuša iznad Mandinog sela. Istraživanje ove jame vršili su članovi spelološkog društva “Špiljar” iz Splita.

Zbog konfiguracije terena, na Crnovrh se može doći iz svih smjerova. S ramske strane najčešće se koristi onaj koji s Proslapske planine vodi do zaseoka Karače i dalje prema vrhu. Također, često korištena ruta za uspon započinje u selu Zvirnjači.

na vrh članka