Foto: Susret s misionarom fra Ilijom Barišićem

  • Napisao/la  RPortal
Foto: Susret s misionarom fra Ilijom Barišićem

U organizaciji mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda i Frame župe Rama Šćit danas je u dvorani Kuće mira Franjevačkog stamostana Rama Šćit upriličen susret s hrvatskim misionarom u Kongu, našim Ramcem fra Ilijom Barišićem. 

Program je započeo sv. Misom u 11 sati koju je predvodio prof. dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu uz suslavlje fra Ilije Barišića i još četvorice svećenika. Svojim pjevanjem i sviranjem, misno slavlje su uzveličali Lucija Šarčević i članice Etno skupine “Čuvarice”.

Nakon mise u prepunoj dvorani Kuće mira, upriličena je projekcija filma „Od Rame do Konga“ autora Ivice Barišića. U filmu je prikazan život i misionarski rad fra Ilije u Kongu.

Po završetku programa upriličena je zakuska i druženje.

Fra Ilija Barišić rođen je 12. lipnja 1942. u mjestu Gmići općina Prozor-Rama. U Franjevački  red stupio je 1958. te je kao član provincije sv. Jeronima – Zadar studirao u Firenci gdje je i zaređen za svećenika 1969. Potom je dvije godine službovao u franjevačkom sjemeništu na Poljudu u Splitu, a zatim je 1972. otišao u DR Kongo, tadašnji Zair, gdje njegov misionarski staž traje i danas unatoč njegovim poznim godinama i teškim prilikama zemlje obilježene siromaštvom i višedesetljetnim sukobima.

Fra Ilija Barišić od 1972. godine svakodnevno svjedoči snagu vjere, ljepotu ljudskog srca i nadasve radost milosrđa. Misijska djelatnost je ono najvažnije u Crkvi. To je važno, i ukazuje na činjenicu da se bez misije ne može živjeti, da su misije srce Crkve. Isus je prvi koji je rekao: „Idite po svem svijetu i propovjedajte radosnu vijest.“

Jedan od takvih je fra Ilija Barišić: čovjek ne velik rastom, ali velikoga srca, uvijek nasmiješen. Upoznao je kulturu naroda u kojem živi i savršeno je naučio jezik. Ljudi ga zovu svojim najboljim prijateljem, a on i u dobru i u zlu, i u zdravlju i u bolesti nikad se ne povlači i ostaje s njima vjeran do kraja poput svog Učitelja, Isusa.  Skroman život fra Ilije kao misionara karakterizira briga za domaće stanovništvo, posebno za najmlađe kojima obrazovanjem nastoji osigurati bolju budućnost, a tome svjedoče razdragana lica djece, ali i starijih za djelovanje fra Ilije koji je u DR Kongu uz EVANGELIZACIJU i pastoralni rad pomogao izgraditi crkve, samostane, škole, vodovode, mostove itd. A sve to u nepristupačnim djelovima zemlje. Fra Ilija Barišić je 46 godina svog života proveo žrtvujući se za one najsiromašnije u Africi. 

Na kraju možemo zaključiti kako je fra Ilija  čovjek koji miriše na svetost, miriše na Isusa!

na vrh članka