Uskoro okupljanje liječnika iz Ratne bolnice Rumboci

  • Napisao/la  RP
Uskoro okupljanje liječnika iz Ratne bolnice Rumboci

Postojanje zdravstvenih ustanova, bez obzira kojega ranga one bile, jedna je od osnovnih ljudskih potreba. Svjedoci smo da je ustroj i vođenje zdravstvene ustanove prilično težak i zahtjevan posao, posebno u ratnim uvjetima.

Ako bismo se vratili u period prije nepunih dvadeset i šest godina, u vrijeme ratnih djelovanja, kada su svakodnevna ranjavanja ili pogibije bili sastavni dio života, osnivanje ratnog saniteta i sanitetske službe, jednostavno je bila puka potreba. Posao koji nije bio nimalo lagan. Nekolicina domaćih liječnika, velikim trudom i zalaganjem, pokrenula je djelovanje ratnog saniteta, a nešto kasnije i Ratnu bolnicu u Rumbocima. Bolnicu koja je dala nemjerljiv doprinos spašavanju života, ali i liječenje tijekom cijelog perioda Domovinskog rata, ne samo vojnicima, nego i civilima u Rami i susjednim općinama. Potrebe za stručnim kadrovima bile su velike, pa su se morala tražiti različita rješenja.

Najveći doprinos dali su liječnici i medicinsko osoblje iz kliničke bolnice „Split“, koji su kao dragovoljci dolazili u Ramu i svojim iskustvom, znanjem i radom spašavali živote brojnih vojnika i civila.

Nakon završetka operacije „Cincar“ i oslobađanja kupreške visoravni, polagano, Ratna bolnica, prestala je s djelovanjem. Liječnici i medicinsko osoblje iz KBC „Split“, vratili su se u matičnu ustanovu, a domaći liječnici u dom zdravlja u Prozoru.  Iako je bolnica prestala s radom, iza liječnika, ostali su brojni spašeni životi i izliječeni ljudi.

Kao mali znak zahvale i sjećanja za sve učinjeno u ratnom periodu, dogovorli smo okupljanja liječnika i osoblja iz Splita i njihov turistički dolazaku Ramu.

Budući da je sadašnji ravnatelj KBC „Split“, prof. prim. dr. sc. Ivo Jurić, kao dragovoljac bio dio liječničkog tima u Ratnoj bolnici u Rumbocima, na sebe je preuzeo organizaciju okupljanja liječnika i medicinskog osoblja iz splitske bolnice. Organizaciju okupljanja medicinskog osoblja Ratne bolnice u Rumbocima iz Rame, kao i samo organizaciju susreta pokrenuo je i vodi RPortal.

na vrh članka